Ko krade biste ratnih heroja?

Datum:

Share post:

Nepoznati počinioci u poslednje vreme skrnave groblja u Republici Srpskoj. Policija traga i za odličjima komandanta Motajičkog bataljona.

Samo u poslednje vreme, slučajno ili ne, sa groblja u Srpskoj, još uvek nepoznati počinioci ukrali su biste trojice odlikovanih ratnih heroja Vojske Republike Srpske?! Ove bizarne i neljudske krađe izazvale su ogorčenje njihovih porodica i saboraca, ali se stiče utisak da bi reakcija pre svih istražnih organa i kompletne javnosti, recimo u Federaciji BiH, bila daleko žešća da je reč o njihovim odlikovanim šehidima.

Ovih dana oglasilo se Udruženje veterana Specijalne jedinice “Peša” sa zahtevom policiji Brčko distrikta da što pre pronađu osobe koje su ukrale bistu komandanta VRS Boška Perića Peše. Nestanak biste sa groblja u selu Ražljevo, nadomak Brčkog, otkrili su veterani 29. decembra prilikom posete grobu svog ratnog komandanta.

 

Tražimo da počinioci budu pronađeni, a bista vraćena na njeno mesto – poručili su saborci i poštovaoci legendarnog Peše, koji je u 22. godini života poginuo 1994. na majevičkoj Lisači. Odlikovan je Ordenom Milana Tepića, a posthumno i Ordenom Obilića.

TESTNA REKLAMA

Policija još od septembra prošle godine traga za lopovima koji su sa seoskog groblja u Šereg Ilovi, kod Prnjavora, odneli bronzane biste sa spomenika legendarnom ratnom komandantu Motajičkog bataljona majoru Nedeljku Suvajcu Pepi i njegovom posinku Goranu Popadiću Topu, u 21. godini poginulom komandiru specijalne jedinice Vojske Republike Srpske.

Ovu bizarnu i sramnu krađu doživljavamo kao nove pucnje u one koji su junački branili ovu zemlju, u kojoj im ni mrtvim nema mira – ogorčena je Gorani Suvajac Milijaš (42), kćerka i sestra upokojenih, koja je i prijavila slučaj policiji. Goran je posthumno odlikovan srebrnom medaljom za hrabrost. Dvaput ranjavani i isto toliko puta odlikovani, sa ordenima Miloša Obilića i Zasluga za narod, Pepa je preminuo 2003. u drugom mandatu predsednika prnjavorske BO.

Ukupna vrednost ukradenih bista u Prnjavoru je 18.000 KM, a u policiji, barem zasad, veruju da su one završile u rukama onih koji ne biraju sredstva da steknu materijalnu korist.

Samo poslednjih meseci više od deset bista je ukradeno na grobljima banjalučke i dobojske regije. Nema sumnje da je reč o dobro organizovanim kriminalcima.

Simptomatično je to da je u kratkom vremenu, i trećem odlikovanom borcu VRS, sada i u Brčkom, ukradena bista. To nam nalaže da dodatno širom otvorimo oči, kako bi se kaznili prestupnici – kaže izvor “Novosti” iz policije.

Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...