KO KOČI KORIDOR: Iz Srpske poruka EU da ne opstruišu izgradnju autoputa „5c“

Datum:

Share post:

Izvršni direktor JP „Autoputevi RS“ Sloboodan Stanarević i Amir Fejzić, savjetnik direktora JP „Autoceste FBiH“ govorili su o gradnji autoputeva i brzih cesta u Bosni i Hercegovini.

UFederaciji BiH najviše aktivnosti se vode na izgradnji autoputa na Koridoru 5c.

Fejzić je objasnio da se sada na sjeveru BiH grade dionice kroz Zeničko-dobojski kanton, odnosno sve do međuentitetske linije na području Doboja.

– Planiramo da do kraja 2026. godine imamo u potpunosti izgrađen autoput od Sarajeva do Save – istakao je Fejzić.

Što se tiče južne dionice Koridora Vc u toku su radovi na gradnji na području Počitelja, dok se, kako najavljuje Fejzić, do kraja godine može očekivati izgradnja najkompleksnijeg dijela Koridora a to je tunel Prenj.

– Do kraja ove godine planiramo pokrenuti radove na tunelu Prenj, jednom od najdužih u Evropi. Dug je 10 i nešto kilometara jer se još projektuje 10,5 – 10,9 kilometara. Takođe, planiramo pokrenuti gradnju dionice Mostar sjever-Mostar Jug, tunel Kvanj i Buna – kazao je Fejzić.

Vrijednost Koridora 5c kroz FBiH je 8,8 milijardi KM, objasnio je Fejzić i dodao je da sve dionice imaju riješeno finansiranje osim Ivan-Ovčari.

Koridor 5c kroz Republiku Srpsku

Kada je riječ o izgradnji Koridora 5c kroz Republiku Srpsku Stanarević je istakao da je izgrađena jedna dionica oko Doboja dok su u toku radovi na dionici koja ide do međuentitetske linije sa FBiH. Zatim je Stanarević naveo da postoji mogućnost da radovi na narednim dionicama Koridora Vc kroz Srpsku mogu biti i obustavljeni.

– Što se tiče dionice Doboj-Vukosavlje, tu imamo malo opstrukcije Evropske komisije i EIB koji nas drže toplo hladno, ali imamo tri varijante. Mi smo pred nekom oformljenom listom za izvođača i nadzor. Druga je koncesionaru gdje imamo osam zainteresovanih. Treća je da uopšte ne gradimo tu dionicu i to bi bio poraz EU i to je apel da se urazume – kazao je Stanarević.

Autoput Prijedor – Banjaluka

U javnosti se mnogo govori o gradnji autoputa od Prijedora do Banjaluke koji za Stanarevića nije ni trebao biti autoput već brzi put, ali je eto ipak odlučeno da bude autoput. Stanarević kaže da se radovi izvode i da se u hodu rješavaju imovinsko-pravni odnosi.

– Končno su intenzivirani radovi, dobijaju se obrisi petlje u Prijedoru i mislim da će radovi raditi punim tokom – najavio je Stanarević.

Izgrađene dionice Koridora 5c

Kod zeničke zaobilaznice su građani u strahu zbog stalnih odrona i klizišta.

Fejzić je odgovorio šta kada budu izgrađene sve dionice na Koridoru 5c, kako će one izgledati.

– Biće funkcionalne po evropskim standardima – najavio je Fejzić, piše N1.

Mnoge nove brze puteve i autoputeve najavio je Fejzić, a među njima da se projektuje i ona od Stoca do Počitelja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske...

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj...

U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije...

Na današnji dan – 2. jun

Danas je utorak, 2. jun, 153. dan 2023. Do kraja godine ima 212 dana. 1624. - Rođen poljski vojskovođa...