Ko je zagolicao premijera i da li političarke idu ginekologu?

Datum:

Share post:

Rasprava u Narodnoj skupštini RS o Nacrtu strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj u narednih deset godna obilovala je zanimljivim detaljima, koji su na momente zasjenili čak i živopisne istupe Draška Stanivukovića i verbalni duel poslanica PDP i SNSD Jelene Trivić i Dušice Šolaja o manipulacijama glasovima na minulim izborima.

Prvo se poslanik Zoran Vidić (SDS) “proslavio” izjavom da je “pokušao zagolicati premijera Radovana Viškovića”.

– Izvinjavam se, pokušao sam zagolicati premijerovu maštu, rekavši mu da dođe nedjeljom u tržne centre da vidi ko tamo radi i kako se vode šihterice. Rade, naravno, žene i nedjeljom i praznicima, od jutra do mraka. I kako da onda očekujemo, u takvim ulovima, zaštitu žene i materinstva i povećanje nataliteta – rekao je Vidić.

Osvrćući se na analizu pada nataliteta, koja je dio strategije, on je rekao da se navodi kako je to rezultat nepovoljnog okruženja, a ne odgovornost vlasti u Srpskoj.

TESTNA REKLAMA

– Ima li išta u Republici Srpskoj što je loše, a da je do nas! Ako je nešto dobro, to je automatski zasluga Vlade, a ako je loše, kriv nam je i MMF i NATO i EU i okruženje. Svi, samo ne mi. A šta smo mi uradili za natalitet? Skoro ništa – rekao je Vidić.

Poslanica Ivanka Marković (SDS) ocijenila je kao nerealno predviđanje da za sprovođenje strategije neće biti potrebna dodatna sredstva, jer neko ipak mora da plati sve predviđene preventivne preglede.

 

Markovićeva je pozvala i svoje koleginice iz Narodne skupštine da pošteno priznaju da li idu redovno na preventivne ginekološke preglede.

– Voljela bih da sada, kada izađemo iz ove sale, svaka od nas koja je u posljednjih godinu dana bila na preventivnom pregledu podigne ruku. Nismo bile na pregledima, nismo dgovorne prema svom zdravlju, a očekujemo da to bude neka žena iz ruralnog područja, kojoj, uostalom, niko u lokalnoj zajednici nije rekao koliko su ti pregledi bitni – rekla je Markovićeva.

Ona se pitala i zašto čekati 2026. godinu da se uvede HIV vakcina, ako se zna da je to dobar način prevencije.

Pažnju je privukao i mladi poslanik Denis Šulić (SNSD), koji se založio za uvođenje vršnjačke edukacije u ovoj oblasti.

Denis Šulić

– Jasno je da je kod nas seksualno i reproduktivno zdravlje još uvijek tabu, koji izaziva nelagodu kod mladih. Lakše će biti ako tinejdžerima o tome priča neko njihovih godina – smatra Šulić.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...