Reći ću nešto u medicinskom žargonu. Da bi pacijenta mogli da liječite, pacijent mora da prihvati svoju bolest. Ako je on prihvati, onda imamo saradnju i možemo napredovati.

Ovo je izjavio lider SDS Milan Miličević, komentarišući rezultate lokalnih izbora i onoga što je SDS napravio u izbornoj utakmici. Između ostalog, on je dodao da SDS mora sasvim racionalno, istinito, na organima stranke da analizira rezultate izbora, te da to, kao stranka, nisu uradili nakon prethodnih izbornih ciklusa na kojima je SDS bilježio ozbiljan pad povjerenja birača.

Ako ste pomislili da je aktuelni predsjednik SDS ovo izjavio nakon nedavno završenih lokalnih izbora na kojima je ta politička partija izgubila načelničke pozicije u Ugljeviku, Sokocu, Bileći i Brodu, a doslovno je nestala sa političke scene u najvećem gradu Srpske, Banjaluci – grdno ste se prevarili. Navedena izjava datira iz novembra 2020. godine, iz vremena kada se Miličević nalazio na funkciji predsjednika Glavnog odbora SDS, dok je na čelu te stranke bio Mirko Šarović, koji je nakon lokalnih izbora prije četiri godine u stranačkim prostorijama otvarao šampanjac zbog pobjede opozicionih kandidata za gradonačelnike u Banjaluci i Bijeljini.

Svijetle tačke i crne mrlje

Danas, nakon završetka lokalnih izbora 2024. godine, SDS se nalazi gotovo na istim, vjerovatno i lošijim pozicijama u odnosu na izbore prije četiri godine. Načelnička mjesta izgubljena su u četiri opštine, a jedina “svijetla tačka”, pored reizbora Ljubiše Petrovića za gradonačelnika Bijeljine, jeste pobjeda bivšeg stranačkog predsjednika, Vukote Govedarice, na izborima za načelnika Gacka.

Ko je kriv za to što se “državotvorna” stranka, koja je najzaslužnija za političko organizovanje Srba s ove strane Drine i stvaranje Republike Srpske već godinama nalazi u “slobodnom padu”, bez bilo kakvih naznaka da je brzi oporavak moguć, pitali smo za mišljenje čelnike SDS.

Dojučerašnji načelnik Sokoca i jedan od osnivača SDS, Milovan Cicko Bjelica, za Srpskainfo kaže da je glavni razlog loših rezultata njegove stranke na nedavno završenim lokalnim izborima to što su SDS eliminisali iz ravnopravne trke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ukinuli su nam račun i nismo se mogli prijaviti pa je tako, skoro nekoliko dana prije lokalnih izbora, donijeta odluka Ustavnog suda da uopšte možemo učestvovati na izborima – podsjeća Bjelica.

Na taj način, kako dodaje, namjerno je oduzeta mogućnost SDS da kandiduje svoje ljude u biračke odbore.

– Oduzeli su nam i finansiranje. Ovdje je udar bio jači i forsirala se skupštinska većina na nivou Republike Srpske, pa je tako ispalo da je SDS kolateralna šteta i stranka koja izlazi na izbore bez biračkih odbora i bez finansija – kaže Bjelica.

Što se tiče njegovog izbornog poraza u trci za načelnika Sokoca, on tvrdi da su u njegovoj opštini zabilježene ozbiljne izborne prevare.

– Svaki nivo mora da ima isti broj glasačkih listića. Budući da nemamo kontrolu nad opštinskim izbornim komisijama i nemamo kontrolu nad biračkim odborima, izvučeni su listići za gradonačelnike, načelnike i odbornike. Ovdje u Sokocu samo na manjim biračkim mjestima se poklapaju sva tri nivoa po broju glasačkih listića – tvrdi Bjelica.

Zbog toga, kako navodi, tražiće od nadležnih istražnih organa da pregledaju biračke materijale u Sokocu, te da će tražiti poništenje izbora u ovoj opštini.

– Ovdje je bio prisutan “bugarski voz” i to je evidentno. Mnoga biračka mjesta u Sokocu neće biti prihvaćena od strane CIK i naloženo je ponovno prebrojavanje – navodi Bjelica.

Nemogući uslovi

Predsjednik SDS Milan Miličević za naš portal kaže da se njegovo mišljenje o “pacijentu” i “ozdravljenju” nije promijenilo u protekle četiri godine, ali da se u istom periodu, ističe, mnogo šta objektivno promijenilo.

Milan Miličević iz SDS
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Kao prvo, nismo mogli ni sanjati da ćemo biti pod sankcijama ovog tipa, s ukinutim računom zbog crne liste američkog OFAC, a onda smo ušli u predizbornu utakmicu bez finansiranja, što je u današnje vrijeme praktično nemoguće – ističe Miličević.

Dodaje da je SDS i u tim, kako ih naziva, nemogućim uslovima, nastavila s radom i vlastitim sredstvima njenih članova finansirala kampanju.

– Zbog navedenih uslova, moram biti zadovoljan rezultatima ostvarenim na izborima. Čak i kad gledamo statistički, prema nezvaničnim rezultatima, naš broj glasova koje smo osvojili 2020. i one koje smo osvojili na ovim izborima praktično se podudaraju. Jedine dvije stranke koje su ostale na nivou osvojenih glasova iz 2020. smo mi i SNSD. Svi ostali su zabilježili značajan pad. Zbog toga sam zadovoljan, ali priznajem da su nam ciljevi bili veći. Uz sve prepreke koje sam naveo, ovo što je ostvareno je ipak herojski čin – smatra Miličević.

Ističe da je dobra podloga za budućnost SDS to što je ta stranka i dalje druga po snazi u Republici Srpskoj, a prva u opoziciji. Na pitanje čemu se SDS uopšte može nadati na predstojećim opštim izborima ako oni, kao najveća opoziciona stranka, praktično ne postoje u Banjaluci, Miličević odgovara da je stranački odbor u najvećem gradu Srpske “hronični problem”.

– To datira još iz vremena kada su se svi ti silni preletači “odlivali” prema SNSD. Ognjen Tadić, Nenad Stevandić, Dragan Čavić, Milan Radović, ostavili su dubok trag na reputaciji SDS u Banjaluci. Tu sada imamo jednu mladu ekipu koja je imala potencijal, ali ne i dovoljnu snagu da na ovim izborima ostvari bolji rezultat. Sadašnja ekipa SDS u Banjaluci mora da bude naša osovina i u budućem periodu, ali mora joj se dati mnogo veći potencijal u budućem vremenu – zaključuje Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име