Ko je Hrvatima bio bolji – TUĐMAN ILI TITO? Evo odgovora

Datum:

Share post:

U Hrvatskoj je sprovedana anketa o prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, povodom dvadesetogodišnjice njegove smrti, a među pitanjima je bilo i poređenje sa Titom.

 

Za nešto više od dvije nedjelje biće 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Kao i dok je vladao i nakon toga, građani Hrvatske su bili podijeljeni oko njegove uloge. A posljednjih dana često se mnogi pozivaju upravo na njegovu politiku.

Šta to Hrvati misle o prvom predsjedniku, koji su mu najbolji, a koji najgori potezi i ko najbolje predstavlja ono što bi se moglo zvati Tuđmanovom politikom, ispitano je u anketi koju je za Dnevnik Nove TV od 15. do 18. novembra sprovela agencija IPSOS.

Većina građana misli kako sadašnje vođstvo ne sprovodi politiku Franje Tuđmana, piše portal Indeks. To misli 49 odsto ispitanika, a njih 39 odsto misli suprotno, dok ne zna njih 12 odsto.

TESTNA REKLAMA

A kada se gleda među biračima HDZ-a, podijeljena su razmišljanja. Tako njih 45 odsto misli da se ne sprovodi politika prvog predsjednika stranke, a njih 43 odsto misli suprotno, dok je 12 odsto reklo da ne zna.

Kada su pitali Hrvate ko najbolje zastupa ili predstavlja Tuđmanovu politiku, njih 26 odsto misli da je to Jadranka Kosor, a isti broj misli da je to Andrej Plenković. Isto tako Tomislava Karamarka ‘’tuđmanovcem’’ smatra 17 odsto ispitanika, a Ivu Sanadera samo 10 odsto građana.

Nakon 20 godina o prvom predsjedniku većina graćana misli pozitivno, tačnije njih 52 odsto. Istvremeno je njih 29 odsto podijeljeno, odnosno misle o njemu pozitivno i negativno, a o njemu negativno misli 13 odsto građana, a ne zna njih 6 odsto.

Franjo Tuđman kod većine možda ostavlja pozitivan utisak, ali o njegovom načinu vladanja Hrvatska je podijeljena. Tako njih 44 misli kako je bio demokrata, a njih 43 odsto kako je bio autokrata, dok njih 13 odsto ne zna odgovor.

Franjo TuđmanI
 

Različite faze i aspekte njegove vladavine građani različito ocjenjuju.

Tako najboljom ocjenjuju njegovu ulogu tokom rata, što pozitivnim smatra 79 odsto ispitanika, a njih 13 odsto misli da je njegova uloga tada bila negativna. Po pitanju ljudskih prava 63 odsto građana misli da je Tuđmanova uloga pozitivna, a njih 28 odsto misli suprotno.

Franjo Tuđman vladao je u polupredsjedničkom sistemu u kojem je imao svu vlast pa bi se moglo reći da je bio i predsjednik i premijer.

A upoređujući njega s bivšim i sadašnjim premijerom, ali i predsjednicima, samo jedna osoba mu se primakla.

Franjo Tuđman u poređenju s Ivom Sanaderom najbolje je ocijenjen. O Tuđmanu pozitivno mišljenje ima 78 odsto ispitanika, a o Sanaderu njih 7 odsto.

I u poređenju sa sadašnjom predsjednicom Tuđman stoji bolje. Tako o njemu pozitivno misli 56 odsto ispitanika, a o Kolindi Grabar-Kitarović njih 26 odsto.

Kao i nakon 20 godina od smrti Tuđmana ili 40 od smrti Josipa Broza Tita, građani imaju zanimljive odgovore ko je pozitivnija politička osoba. Za 51 odsto građana to je Franjo Tuđman, a za njih 35 odsto je Josip Broz Tito.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...