Ko je bio okrutni UBIJENI DŽIHADISTA Al Bagdadi: Kuran znao napamet, zvali ga Mesi (video)

Datum:

Share post:

Nakon što je američki predsednik potvrdio da je lider teroristicke organizacije Islamska država Abu Bakr al Bagdadi ubijen jutros na severozapadu Sirije, agencija AP ovog čoveka označava kao jednog od najokrutnijih džihadističkih lidera
 
Al Bagdadi je, piše AP, komandovao desetinama hiljada boraca iz celog sveta, "isklesao" teritorijalni kalifat na Bliskom Istoku i rafinirao užasnu ideologiju koja će ga nadživeti.
 

Al Bagdadi je rođen 1971. godine kao Ibrahim Avad el-Badri el-Samarai u okolini Samare na severu Iraka, u porodici salafističkog klerika, dakle krajnje konzervativne fundamentalisticke verzije sunitskog islama. Sve do 2004. godine, njegov život svodio se na sasvim nevažnu egzistenciju u Tobciju, siromašnoj cetvrti Bagdada.

Navodno je u mladosti bio vrlo povučen. U gimnaziji je jedan razred pao jer je bio loš iz engleskog jezika, na maturi nije dobio dovoljno bodova za upis na studije prava na Bagdadskom univerzitetu, a kako nije mogao u vojsku jer je bio kratkovid, upisao je islamsku teologiju.

Navodno je u mladosti bio vrlo povučen. U gimnaziji je jedan razred pao jer je bio loš iz engleskog jezika, na maturi nije dobio dovoljno bodova za upis na studije prava na Bagdadskom univerzitetu, a kako nije mogao u vojsku jer je bio kratkovid, upisao je islamsku teologiju.
 

TESTNA REKLAMA

Njegovom pozivu odazvale su se hiljade dobrovoljaca iz celog sveta kako bi postali vojnici kalifata i borili se protiv šiita, SAD i njegovih zapadnih saveznika. Na vrhuncu moći 2016. godine, Islamska država je vladala milionima ljudi na području koje se protezalo od severne Sirije kroz gradove i sela uzduž re?nih dolina Eufrata i Tigra do predgrada Bagdada.

Islamska država je preuzela odgovornost za napade u desetinama gradova, uključujući Pariz, Nicu, Orlando, Mančester, London i Berlin, kao i na gradove u Turskoj, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

U novembru 2016. godine, tokom sukoba iračkih snaga i džihadista u Mosulu svoje borce i stanovništvo cele pokrajine Ninive je pozvao na borbu protiv "Božjih neprijatelja" koji su nakon dve godine uspeli da uđu u kalifatsku prestonicu, a borcima samoubicama je porucio da "noći nevernika pretvore u dane".

"Opustošite njihove zemlje i učinite sve da njihova krv teče u potocima", poručio je tada Bagdadi svojim borcima u snimljenoj poruci.

Islamska država je poražena, ali eksperti za bezbednost smatraju da ta grupa i dalje predstavlja pretnju kroz svoje tajne operacije i iznenadne, brze napade.

Ta grupa je u različitim oblicima preživela smrt nekoliko vođa i visokih komandanata. Još uvek ima moćne "ispostave" u drugim zemljama, a ostaci izvorne grupe i dalje vrše sporadične napade i u Siriji i u Iraku, zaključuje AP.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS prisustvovao je večeras Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini gdje je ponovio da je...

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....