Evo ko je bio BOŽIDAR DELIĆ: General-major, političar, potpredsjednik Skupštine Srbije, haški svjedok odbrane i VELIKI ČOVJEK (foto)

Datum:

Share post:

Delić je preminuo danas u 67. godini.

Božidar Delić koji je danas preminuo u bolnici u Moskvi rođen je 8. januara 1956. godine u selu Petrovac kod Đakovice na Kosovu i Metohiji.

Potpredsjednik Skupštine Srbije, general u penziji Božidar Delić preminuo je danas u Rusiji.

On je početkom mjeseca, po konstituisanju Skupštine Srbije, izabran za jednog od njenih potpredsjednika.

Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste Koalicije NADA (DSS – POKS), kao predsjednik pokreta “Nema nazad – iza je Srbija”.

TESTNA REKLAMA

Božidar Delić je imao bogatu vojnu bografiju. Rođen je 8. januara 1956. godine u Petrovcu kod Ðakovice, a penzionisani je general-major Vojske Srbije.

Vojnu akademiju je upisao u Beogradu, a završio u Sarajevu 1977. godine, da bi po završetku školovanja kao pješadijski potporučnik bio raspoređen u Bileći.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991–1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Penzionisan je 2005. godine.

Kao svjedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

U Srpsku radikalnu stranku (SRS) se učlanio 2006. godine, i na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika, a potom i potpredsjednika Narodne skupštine.

 

Za narodnog poslanika je ponovo izabran i na parlamentarnim izborima 2008. godine i ponovo biva biran za potpredsjednika parlamenta.

Kada je u septembru 2008. godine, došlo do raskola u SRS stao je na stranu Tomislava Nikolića i zajedno sa njim osnovao poslanički klub “Napred Srbijo”, a zatim i Srpsku naprednu stranku (SNS).

Krajem februara 2011. godine, saopštio je da napušta SNS i vratio se u članstvo SRS, i ponovo izabran za narodnog poslanika 2016. godine.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kada SRS nije prešla cenzus, zajedno sa potpredsjednikom stranke Nemanjom Šarovićem je ušao u sukob sa rukovodstvom radikala, zbog čega su isključeni iz članstva i osnovali pokret “Ljubav vera nada”.

U januaru 2022. objavljeno je da je napustio pokret “Ljubav vera nada” i osnovao pokret “Nema nazad – iza je Srbija”, sa kojim je nastupio na izborima ove godine, u okviru Koalicije NADA, čiji je nosilac izborne liste bio.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs/rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Stevandić večeras u Bijeljini najavio duplu pobjedu – „Ujedinjena Srpska i dalje dominira u skupovima“ (foto, video)

Završna, pobjedinčka tribina Ujedinjene Srpske u Bijeljini ispunila je Centar za kulturu do posljednjeg mjesta, a oni koji...

Mitrović: Glas za Dodika i Cvijanovićku za mir i stabilnost Republike Srpske

Nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović izjavio je da 2. oktobra Bijeljina...

BIJELJINA: PRVI RADNI DAN U VRTIĆU U PATKOVAČI (video)

U vrtiću „Neven“ u Patkovači danas je prvi radni dan, a vaspitači su dočekali prvih dvadest petoro djece...

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije podržao Slavenka Ristića

"Slavenko Ristić zaslužuje moju podršku zbog njegovog dugogodišnjeg rada na jačanju odnosa između Srbije i Republike Srpske, ali...