Ko ima pravo na novu pomoć Vlade RS?

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske donijela je na jučerašnjoj sjednici Uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, kojom se uređuju uslovi i isprave za dokazivanje njihove ispunjenosti i druga pitanja od značaja za postupak dodjele sredstava privrednim subjektima ovih privrednih grana.

 
 
 
 
 
 

Kako je saopšteno iz Ministartsva trgovine i turizma, cilj donošenja uredbe je pružanje podrške za održavanje likvidnosti privrednim subjektima, koji obavljaju ugostititeljsku djelatnost u objektima za smještaj, djelatnost turističke agencije i izvođačku umjetnost, a koji s obzirom na postojeću epidemiološku situaciju trpe štetne posljedice zbog smanjenja obima poslovanja.

"Privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, biće uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, za period jul-septembar 2020. godine", saopšteno je iz Ministarstva.

Pravo na dodjelu sredstava ostvaruju privredni subjekti koji imaju registrovano sjedište na teritoriji Republike Srpske, koji nisu smanjili broj radnika za više od 15%, poredeći broj radnika na dan 31. avgust 2020. godine sa danom 29. februar 2020. godine, koji imaju finansijski gubitak, koji podrazumijeva pad prometa u periodu jul-septembar 2020. godine u procentu od najmanje 40% i više u odnosu na isti period 2019. godine i koji su izmirili poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak, zaključno sa 30.06.2020. godine.

TESTNA REKLAMA

Sredstva za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona predstavljaju novčana sredstva Kompenzacionog fonda Republike Srpske, koja se dodjeljuju privrednim subjektima kao podrška poslovanju i redovnom izmirivanju poreza i doprinosa na ime zaposlenih radnika. 

Postupak dodjele sredstava sprovodiće Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a korisnici sredstava mogu biti privredni subjekti koji obavljaju djelatnost ugostiteljskih usluga za smještaj, djelatnost turističkih agencija i tur-operatera i izvođači umjetnosti.

"Kod pokazatelja koji se tiču smanjenja broja radnika ne uzimaju se u obzir radnici kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, radnici koji su ostvarili pravo na penziju i otkazi ugovora o radu od strane radnika. Za privredne subjekte koji nisu bili registrovani ili koji nisu obavljali djelatnost u periodu jul-septembar 2019. godine, pad prometa iz istog perioda 2020. godine poredi se sa ostvarenim prosječnim prometom u decembru 2019. godine, januaru i februaru 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Privredni subjekt inicira pokretanje postupka za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava podnošenjem zahtjeva Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, odnosno Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske ukoliko je u pitanju izvođačka djelatnost.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske poziva sve privredne subjekte obuhvaćene ovom Uredbom da prijave podnesu najkasnije do 20. decembra 2020. godine. Ukoliko je privredni subjekt u momentu donošenja rješenja po ovoj Uredbi već uplatio poreze i doprinose za period jul-septembar 2020. godine, ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...