Od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama u Beogradu litija povodom slave prestonice – Vaznesenja Gospodnjeg, odnosno Spasovdana. Narod se, uprkos kiši, u velikom broju okupio kod Vaznesenjske crkve, iz koje su pripadnici Garde Vojske Srbije iznijeli mošti Prepodobnog Јustina Ćelijskog.

Na čelu litije, koju predvodi patrijarh srpski Porfirije, nalaze se mošti Јustina Ćelijskog i čudotvorna ikona Majke Božje Znamenje.

Litija je krenula od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gdje će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Časni krst nosi najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Slavska litija će zatim preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-Hrama Svetog Save.

Uslijediće patrijarhova besjeda, poslije čega će biti služen akatist Prepodobnom Јustinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene narodu na poklonjenje i cjelivanje.

Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Јustina Ćelijskog, rođenog prije 130 godina, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih moštiju. Svetitelj, otac Јustin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živio u 20. vijeku.

Povodom Spasovdana Beograd je posetio i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj, koji je u liturgiji sasluživao patrijarhu Porfiriju.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име