Firma KITE BH sa sjedištem u Bijeljini danas je organizovala prezentaciju i isporuku poljoprivrednih mašina za koje su mnogi proizvođači iz cijele Republike Srpske aplicirali u prvom javnom pozivu projekta, koji je raspisan u septembru prošle godine, a finansijski ga je podržala Vlada Mađarske.

Događaju je prisustvovao veliki broj poljoprivrednika, predstavnika Vlade Mađarske, predstavnika firme KITE Novi Sad, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savo Minić, a svi ostali koji nisu bili u mogućnosti, poslali su svoje zamjenike ili predstavnike.

Osim Gradonačelnika Grada Bijeljina, Ljubiše Petrovića.

Tim povodom, kontaktirali smo Sandru Maksimović, iz firme „KITE BH“ Bijeljina, koja je potvrdila da je Gradonačelniku upućena pozivnica, kao i svim ostalim gostima, te da su dobili potvrdu da će događaju prisustvovati Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu i savjetnik Gradonačelnika. Međutim, niko iz Gradske uprave se nije pojavio, niti otkazao dolazak.

„Firma je htjela da napravi ovaj događaj, jer su stigle prve mašine preko programa Mađarske Vlade koje će biti isporučene poljoprivrednicima. Potrudili smo se da mašine koje su sada neophodne poljoprivrednicima, budu što prije isporučene i iz tog razloga smo organizovali skup i da se ljudi upoznaju sa mašinama, da vide šta to mogu da naruče u sljedećem krugu, a na kraju krajeva i da se isporuče te mašine koje su ljudima neophodne. Pozvan je predsjednik Republike Srpske, ministar poljoprivrede, Gradonačelnik, ambasador Mađarske, koji se izvinio jer nije mogao doći zbog svojih obaveza, ali svi su poslali svoje predstavnike. Iz Gradske uprave su potvrdili da će doći nadležni iz Odjeljenja za poljoprivredu, Sreten Vučković i savjetnik, prije dva dana. Tako smo i napravili raspored sjedenja, ali s obzirom da se niko od njih nije pojavio, ostala su prazna mjesta“, rekla je Maksimović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Firma KITE BH danas izvršila isporuku poljoprivrednih mašina koje su obezbjeđene uz podršku Vlade Mađarske (foto, video)

Ona naglašava da današnji događaj nije imao nikakav politički dio, te da je cilj bio isključivo prezentacija i dodjela mašina poljoprivrednicima. Događaju je prisustvovalo oko stotinu poljoprivrednika, koji su danas ostavili svoje poslove i došli da podrže firmu „KITE BH“.

„Rukovodstvo firme nije politički orijentisano, ni na koju stranu. Često sa poljoprivrednicima komentarišemo kako Gradonačelnik nijednom nije došao da vidi ko su te firme koje ulažu i investiraju u Bijeljinu. Prije dvije godine smo imali pet zaposlenih, sad imamo deset. Sutra ćemo imati 50. Da li se Gradonačelnik se raspitao kakva je to firma koja posluje u Novom Sadu, u Mađarskoj, o kakvoj firmi se radi i kakva firma pokušava da investira, da posluje u Bijeljini?! Ne bježimo u Banjaluku, kao što većina radi, hoćemo da ostanemo tu… Neshvatljivo mi je da niko iz Gradske uprave, nijedan jedini čovjek nije mogao da dođe, a pritom je bila potvrda da će doći, međutim, niko nije otkazao dolazak“, kaže Maksimović, te dodaje da u potpunosti razumije obaveze Gradonačelnika, ali smatra da je bilo koji predstavnik Gradske uprave mogu doći da podrži današnji skup u Bijeljini.

Iz ovog razloga, postavili smo pitanje Gradonačelniku Bijeljine, zašto su predstavnici ovog puta „zakazali“ i niko nije prisustvovao isporuci poljoprivrednih mašina, koji je rekao da su u trenutku događaja imali sastanak koji se tiče zbrajanja štete od 19. jula, te da su bili spriječeni da prisustvuju.

„Grad Bijeljina ni u kakvom kapacitetu nije participirao u toj nabavci i dodjeli same mehanizacije. Mogu da kažem da je Grad Bijeljina u nekom prethodnom periodu imao određen prijedlog da službenici Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina budu uključeni u program edukacije kada je u pitanju saradnja Vlade Mađarske i Vlade RS. Međutim, Grad Bijeljina, odnosno službenici resornog odjeljenja su isključeni, dakle nisu dobili priliku da budu obučeni i da učestvuju na tom programu. To je ono što se tiče prethodnog perioda. A što se tiče samog današnjeg dana, mi smo upravo u vrijeme, ne danas za sutra kada smo pozivani, nego kada smo u stanju vanredne situacije i vanredne nepogode, danas u to predviđeno vrijeme imali sastanak koji se tiče zbrajanja štete koja nas je zadesila 19. jula tekuće godine“, rekao je Petrović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име