Kinezi nisu uplatiti koncesiju za autoput Banjaluka – Prijedor?

Datum:

Share post:

Kinezima je istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona maraka za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor. U svim nadležnim institucijama Srpske ćute na pitanje o ovoj temi, a na broj kineske kompanije javlja se predstavnik knjigovodstvenog biroa u Banjaluci. 

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor 4. oktobra, tri dana pred Opšte izbore, u Banjaluci su parafirali ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić i generalni menadžer “Shandong Inernational“ Jang Sju. Tada je najavljeno da će konačno potpisivanje ugovora biti nakon što kineska kompanija uplati koncesionu naknadu. Rok da to urade bio je 60 dana i istekao je danas.

Na pitanja da li je kineski partner uplatio koncesionu naknadu, ako nije, šta je razlog tome i kakva je dalja sudbina ugovora o autoputu, u Ministarstvu saobraćaja i veza ne odgovaraju, kao ni u „Autoputevima RS“.
 
Ni resorni ministar Neđo Trninić i direktor „Autoputeva“ Dušan Topić ne odgovaraju na pozive.

U Komisiji za koncesije RS kažu da nisu obaviješteni da li je naknada uplaćena i da po uplati Poreska uprava RS o tome obavještava nadležno ministarstvo koje treba da potpiše ugovor. I u Poreskoj upravi na pitanje da li je uplaćena naknada ćute.

Jednokratnu naknadu Kinezi nisu uplatili do prethodne srijede, 28. novembra, kada su u Ministarstvu saobraćaja i veza rekli da će potpisivanje ugovora uslijediti po uplati naknade, ističući da su pribavili, shodno važećim propisima, saglasnost Komisije za koncesije RS i mišljenje Pravobranilaštva RS potrebne za potpisivanje ugovora o koncesiji.
 
“Ministarstvo saobraćaja i veza postupilo je u skladu sa dostavljenim preporukama i u ovoj fazi ispunjeni su svi uslovi koji se tiču obaveza Republike Srpske koje prethode zvaničnom potpisivanju koncesionog ugovora, koje će uslijediti po uplati jednokratne koncesione naknade od strane kocesionara“, rekli su u srijedu iz tog Ministarstva.
 
Ugovor o koncesiji još nije dobio saglasnost Ministarstva pravde i Ministarstva finasija RS, na šta u Ministarstvu saobraćaja takođe ćute, iako je i to jedan od uslova da bi ugovor bio potpisan.

TESTNA REKLAMA

Na broj telefona koji su Kinezi naveli prilikom registrovanja firme u Banjaluci javio se radnik knjigovodstvenog biroa koji je rekao da će nam naći broj predstavnika firme i da ga pozovemo ponovo, ali se više nije javljao na telefon.
Podsjećamo, Kinezi su osnovali firmu “SDHS-CSI BH“ u Banjaluci koja će, kako je rečeno ranije u Vladi “projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka- Prijedor“.

Osnivači firme su “China Shandong Inernational Economic & Technical Cooperation Group“ iz Kine, o čemu se govori u tekstu “Firma sa kapitalom od jedne KM gradiće autoput“.
 
Autoput je trebalo da grade Kinezi, a da im RS u idućih 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra. Taj iznos treba da bude obezbijeđen od naplate putarine na svim autoputevima u RS.
Ukoliko to ne bude dovoljno, ostatak će biti obezbijeđen iz Budžeta RS, kaže se i u tekstu “Sav novac od putarina u Srpskoj ide Kinezima“.
 
Planirano je da autoput bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima bi na kraju Republika Srpska platila 975 miliona evra.
 
Za sada je izvjesno da Kinezi nisu uplatili koncesionu nakandu, te da ugovor zbog toga još nije sklopljen, a odgovore nadležnih institucija koje treba da objasne dalju sudbinu autoputa, objavićemo naknadno, ukoliko ih dostave.

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JOVIČIĆ, DNS: Ne prihvatam praksu da se, kada se nešto ne želi riješiti, formiraju komisije, radne grupe ili nove institucije

"Zalažem se za Republiku Srpsku u kojoj će svi građani imati isti status kada je u pitanju ostvarivanje...

TRIVIĆ, PDP: Osnivanje posebnog tijela za borbu protiv korupcije

Trivićeva kaže da je će to ministarstvo, tijelo ili specijalna jedinica ispuniti njeno ključno obećanje, a to je...

Čola sa Bijeljincima pjevao tri sata (foto, video)

Da je broj 1 u regionu, Zdravko Čolić dokazao je još jednom, i to na gradskom stadionu u...

SALATIĆ, SDS: Zapadni mentori dovodili i čuvali SNSD u vlasti godinama

Neka SNSD pogleda zadnje odluke Evropske komisije i činjenicu da se Bosna i Hercegovina bez protivljenja pridružila svim...