(Audio izjava Velibora Kesića predsjednika Veterinarske komore Republike Srpske)

Na meil adresu portala Dešavanja u Bijeljini je stigao dopis od Veterinarske komore Republike Srpske a u vezi angažovanja lica kao spoljašneg konsultanta po osnovu Ugovora o djelu u Gradskoj upravi Grada Bijeljina te zahtjeva za provjeru stručne spreme imenovanog kao i posjedovanja licence (dopis upućen Gradkoj upravi Grada Bijeljina) te isti prenosimo u cjelosti:

Obraćamo Vam se ispred Veterinarske komore Republike Srpske profesionalnog, strukovnog udruženja doktora veterinarske medicine Republike Srpske čiji je zadatak zaštita interesa doktora veterinarske medicine, te usmjeravanje i podsticanje na profesionalno obavljanje veterinarske djelatnosti.

Naime, na osnovu informacija članova Veterinarske komore Republike Srpske sa područja Semberije, da je na poslovima u Gradu Bijeljina angažovano lice Dragan Tomić, koje je prema dopisu Grada Bijeljina br.02-014-1-1920/24 od 27.8.2024. godine, angažovano kao doktor veterinarske medicine po osnovu Ugovora o djelu kao spoljašnji konsultant, upućujemo vam dopis i molimo da izvršite provjere stručne spreme gore navedenog lica za obavljanje poslova doktora veterinarske medicine, imajući u vidu da imenovani nije član Veterinarske komore Republike Srpske, niti ima izdatu licencu za obavljanje veterinarske djelatnosti u Republici Srpskoj, a što je zakonskim propisima uređeno.

Molimo vas da nam hitno, u roku od tri dana dostavite kompetencije gore navedenog lica za obavljanje poslova doktora veterinarske medicine da bi smo mogli da postupimo po istom.

Velibor Kesić, Veterinarska komora Republike Srpske

Portal Dešavanja u Bijeljini kontaktirao je Velibora Kesića, predsjednika Veterinarske komore Republike Srpske kako bi pojasnio dopis koji je Veterinarska komora Republike Srpske uputila Gradskoj upravi grada Bijeljina 28. avgusta 2024. godine.

“Prije svega, morate da znate ulogu Veterinarske komore Republike Srpske. Veterinaska komora Republike Srpske ima za cilj i zadatak da štiti profesiju, odnosno ne samo od devijacija, nego i da reguliše tu oblast kroz raznovrsne aktivnosti – od zaštite prava članova Komore do edukacija i uređivanja te oblasti koje se zove veterinarska profesija. Na osnovu saznanja odnosno informacija, imamo službeno i mejl koji je poslat na mejl Veterinarske komore… Imamo pritužbe naših kolega, doktora veterinarske medicine sa područja Semberije, koji su nam ukazali na dešavanja koja su bila u Bijeljini, odnosno da je lice, Dragan Tomić, ne znam da li je to bilo na društvenim mrežama… znam da je bilo objavljeno taj dokument od Gradske uprave, gdje se lice Dragan Tomić, kao doktor veterinarske medicine, po navodnicima, ovlašćuje, odnosno uzima kao spoljni konsultant. Ne držite me baš za riječ kako tačno glasi ta objava, ali mi, kao profesionalno-strukovno udruženje, prije svega, svi su u obavezi da budu članovi Veterinarske komore. Mi znamo sve članove, naše članstvo broji oko 500 i nešto članova i to su ljudi koji se mahom među sobom poznaju, da ne kažem, u jednom gradu. Da biste obavljali profesionalno ovaj posao, vi morate da imate i važeću licencu koja se izdaje na period od pet godina. To lice koje je navedeno tamo kao doktor veterinarske medicine, nije član Veterinarske komore, niti ima važeću licencu. Ne ulazeći u to i koje su njegove kompetencije, mi smo tražili od Gradske uprave, pošto je tamo navedeno doktor veterinarske medicine, da se provjere kompetencije dotičnog i da nam se dostavi odgovor. Ne u svim slučajima, u organima državne uprave nije uslov da lice ima licencu za obavljanje poslova, ali, svakako, uslov da biste dobili zvanje doktora veterinarske medicine, morate da posjedujete diplomu. Ja tačna, precizna saznanje u ovom momentu nemam, ali mi ćemo izvršiti provjere. Gradska uprava, kao i sve gradske uprave u Republici Srpskoj, su u obavezi, Vi znate nevezano je samo za to, mi vršimo ovjeru dokumentata od gradskih uprava, odnosno oni potvrđuju vjerodostojnost. Mislim, morate da znate da, prilikom angažovanja lica u državnim organima, pa i u gradskim upravama, svakako, mi računamo da su izvršili uvid u dokumentaciju i provjeru dokumentacije. Nije dovoljno da neko kaže samo da sam ja, ne znam, doktor ili bilo šta drugo nebitno, i da Vi na osnovu toga šta da, da u redu”, objasnio je Kesić.

Na pitanje, da li po njemu, lice koje je angažovano u Gradskoj upravi Grada Bijeljna, kao spoljašni konsultant je dužno da ima licencu da bi obavljalo poslove za koje je angažovano, odgovorio je:

“Znači, mora da posjeduje diplomu, to je prije svega. Treba se angažovati po tom nekom rješenju kao konsultant, ja sam ne znam, u principu, za šta je vezano, ali je vrlo jasno napisano “kao doktor veterinarske medicine”. I to je upitno. Da je lice angažovano kao doktor veterinarske medicine. To je upitno na osnovu prijava naših članova Veterinarske komore sa područja Semberije, odnosno konkretno Grada Bijeljine“, rekao je na kraju razgovora za Dešavanja u Bijeljini Velibor Kesić predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име