Kćerku oboljelu od epilepsije tukla dok nije pala u komu i postala invalid

Datum:

Share post:

Osnovni sud u Smederevu osudio je prvostepenom presudom Maju K. (24), iz Kovina, na osam godina zatvora zbog brutalnog fizičkog zlostavljanja četvorogodišnje kćerke oboljele od epilepsije.

Poslije posljednjih teških batina, majka je uhapšena, a djevojčica je u komi od 2017. godine. Dvanaest mjeseci kasnije dijete je invalid, ima teške posljedice batinanja i nalazi se pod nadzorom ljekara.

Maja K. uhapšena je 13. februara 2017. godine, nakon što je njena četiri godine stara kćerka S. K. primljena na Univerzitetsku dječju kliniku u Tiršovoj bez svijesti i srčane radnje. Imala je višestruke hematome na glavi i krvarenje na mozgu.

Poslije uloženog napora ljekara, djetetu je spasen život, ali je pala u komu. Bilo je jasno da je djevojčica mučki pretučena. Povrede su bile teške, a ljekari su posvjedočili da nisu imali takav slučaj zlostvaljanja. Majka je ubrzo privedena zbog nanošenja teških tjelesnih povreda opasnih po život.

TESTNA REKLAMA

Na prvom saslušanju u tužilaštvu, negirala je da je tukla dijete, navodeći da se kćerka sama povređivala tokom epileptičnih napada. Ona je, međutim, priznala da dijete nijednom nije odvela kod ljekara zbog epilepsije. Ljekari su još ustanovili da maloljetna S. K. po cijelom tijelu ima stare povrede u vidu modrica, ožiljaka i hematoma. To znači da je trpila batine duže vrijeme.

Nakon vještačenja, majka je oglašena uračunljivom, sa lakšim stepenom mentalne zavisnosti. Protiv M. K. je Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu, krajem prošle godine, podiglo optužnicu za nasilje u porodici i tražilo najstrožu zakonom propisanu kaznu od deset godina zatvora.

Oduzeto joj je starateljstvo, a djetetu je dodijeljen staratelj iz Centra za socijalni rad u Kovinu. Djevojčica je, nakon oporavka u bolnici, bila u Domu za nezbrinutu djecu u Zvečanskoj, a trenutno je pod ljekarskim nadzorom u zdravstvenoj ustanovi.
 

– Surovo nasilje ostavilo je trajne posljedice i ona je težak invalid. Djevojčica ima kvadriparezu, hrani se preko sonde, ne govori, ne može da sjedi. Sve ovo su posljedice prebijanja – rekao je izvor upućen u ovaj slučaj.

– Staratelj djeteta je Centar za socijalni rad, koji plaća liječenje. Njeno stanje je takvo da neće moći da bude data ni na usvajanje.

Majka je u pritvoru bila mjesec dana, nakon čega je puštena da se brani sa slobode, gdje je sačekala i prvostepenu presudu. Tokom suđenja, koje je bilo zatvoreno za javnost, sve vrijeme je negirala da je tukla dijete, pišu Novosti.

U Osnovnom javnom tužilaštvu za “Novosti” je u petak rečeno da je tužilac uložio žalbu na prvostepenu presudu u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznu od osam godina zatvora. Tužilac i dalje zahtjeva maksimalnu kaznu za ovo krivično djelo od deset godina.

Porodila se poslije hapšenja

Maja K. je u vrijeme hapšenja živjela u vanbračnoj zajednici u Kovinu. Očuh pretučene djevojčice tvrdio je da nije tukla dijete, da je ono samo padalo zbog bolesti. Maja K. je sa tim čovjekom, nakon hapšenja, dobila dijete, koje sada ima godinu i po. Iz prethodnih brakova ima dvoje djece koja ne žive sa njom.

Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...