Katolik, musliman i pravoslavac donirali satove za Saborni hram Svete trojice u Mostaru

Datum:

Share post:

Obnova Sabornog hrama Svete trojice, jednog od simbola grada Mostara, započeta prije deset godina, ušla je u posljednju fazu.


Kraju se privode radovi na fasadi, zvonik skoro da je postavljen, a očekuje se skoro postavljanje krsta na tornju. Nedavno su postavljena tri sata – donacija trojice Mostaraca, koji su imali samo jedan uslov – da u javnost ne procure njihova imena.

Jedan sat donirao je pravoslavni hrišćanin, drugi rimokatolički kršćanin, a treći pripadnik islamske vjeroispovijesti.

– Crkva se obnavlja na način da bude ista kao prije rušenja, pa će tako i u budućnosti imati tri sata na tornju – na sjevernoj, južnoj i zapadnoj strani. Odlučeno je da budu istih dimenzija kao u prošlosti, a mala promjena je to što će, za razliku od ranijih, novi satovi imati arapske, staroslovenske i rimske znamenke – kaže paroh mostarski Duško Kojić. Dodaje da je inicijativae potekla od jednog od trojice dobrotvora.

TESTNA REKLAMA

– Riječ je o donatoru pravoslavcu, koji je zamolio prijatelje – jednog katolika i jednog muslimana da doniraju po jedan sat. Oni žele ostati anonimni, i to je još bolja i ljepša poruka, jer je jasno da djela nisu učinjena zbog marketinga, već iskreno i od srca. Bila su to djela ljubavi, i to iznova potvrđuje ono što stalno govorimo – da su ovo grad i zemlja u kojoj svi možemo lijepo živjeti, ako živimo u miru, iskreno i u ljubavi – rekao je paroh Kojić.

Prije godinu, simboličnu donaciju za obnovu hrama vladiki Dimitriju uručili su i predstavnici Islamske zajednice u Mostaru predvođeni muftijom Salemom ef.endijom Dedovićem.

Zanimljivo je da je prije 160 godina, u vrijeme kada je crkva građena, jedan od donatora bio sultan Abdulaziz, koji je za njenu gradnju izdvojio stotinu hiljada groša.

Novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević nepominje da je imanje na kojem se crkva nalazi za ovu namjenu ustupio Omer-paša Latas. Vijest o trojici donatora u novom vremenu posebno ga je, kako je kazao, obradovala i učinila ponosnim.

– I kada se gradila Saborna crkva od 1863. do 1873, bilo je sličnih primjera. Ovo je lijep primjer od ljudi koji osjećaju da je to zajedničko dobro – naglasio je Serdarević.

Saborni hram Svete trojice, smješten u naselju Bjelušine, jedan je od nacionalnih spomenika BiH i kako se nalazi u užoj jezgri Mostara smješten je u Uneskovoj zaštićenoj zoni. Hram je zapaljen i miniran u junu 1992. godine, a njegova obnova počela je 2010. godine.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...