Kasni sadnja duvana u Semberiji

Datum:

Share post:

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova kasni sadnja duvana u Semberiji i Posavini.

Od planiranih 320 hektara zasađeno je 70 odsto. Kiša sprečava proizvođače da završe započete radove.

Optimalni rok za sadnju istekao je prije sedam dana, pa poljoprivrednike brine hoće li umjesto dobiti morati sabirati gubitke, jer je rasad u plastenicima prerastao, a prevelika vlaga u zemljištu može da prepolovi prinose.

Poljoprivrednici vode mrtvu trku s vremenom. Započetu sadnju duvana ometa kiša. Radovi neće biti obavljeni u optimalnom roku, a padavine su onemogućile i adekvatnu pripremu zemljišta, što će se negativno odraziti na prinos i kvalitet ovogodišnjeg roda.

TESTNA REKLAMA

– Duvanu vrijeme prolazi, on je trebalo do sad da se oformi. Rano je rasada zasijana, odradila je dosta u plasteniku. trbala je ranije biti vani – priča Milenko Zečević.

Oni koji sade duvan na velikim površinama počeli su sadnju krajem aprila – početkom maja. Јovica Savić na 80 dunuma već okopava duvan, dok na 20 nije uspio ni da ga zasadi.

Rasad je u kritičnom stanju i pored primjenjene zaštite od truljenja. Optimalni rok za njegovo iznošenje na njivu je 55 dana od sjetve, a već je prošlo 80 dana.

– Skraćivali smo nekoliko puta, možda 4-5 puta, al nismo uspjeli. Počinje da trune – kaže Јovica Savić.

Zabrinuti su i u preduzeću "Duvan" koje ima sklopljen ugovor sa 102 kooperanta i u vlastitoj režiji sade duvan na 20 hektara. Ovogodišnji plan proizvodnje od 450 tona čini se nedostižnim.

– Ni ovo što je izneseno na njive nije u najboljem stanju. Parcele su prezasićene vlagom, ne može da se uđe sa mehanizacijom na parcele. Imamo puno problema – navodi Slavko Mihajlović, tehnolog u preduzeću "Duvan".

Da bi koliko – toliko sačuvali ovogodišnji rod, proizvođači će morati da ulože više i novca i rada.

Čedo Gotovčević,v.d. direktora AD "Duvan" Bijeljina, istakao je da će mijenjati režim okopavanja, te daće takođe međurednom kultivacijompopravljati vodno -vazdužni režim zemljišta da bi korijen dobio dovoljno vazduha za svoj razvoj da bi biljke uspjele porasti.

"Duvan" kreditira proizvodnju i obezbjeđuje sav neophodan repromaterijal, koji poljoprivrednici vraćaju osušenim duvanom.

Hoće li uspjeti da vrate dug, ili će ga prenijeti u iduću godinu? Sve je, kažu, u Božijim rukama, jer kašnjenje sadnje pomjera i berbu duvana u jesen, kada rani mrazevi mogu da ''oberu'' 40 odsto roda.

Izvor: bijeljina.org/rtrs.tv

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...