Predstavnici tri od pet karate klubova u Gradu Bijeljina, održali su danas konferenciju za medije kako bi prezentovali svoje postignute rezultate i izrazili nezadovoljstvo zbog, kako kažu, nedovoljnog vrednovanja i prikazivanja svega onoga što su do sada uradili i postigli. 

„Mi smo klubovi čiji članovi izlaze na svjetske i evropske scene. Mislim da naši rezultati nisu vrednovani, niti prikazani, što u našem društvu, što šire, s obzirom da su to reprezentativci RS i BiH. Ova djeca treba da imaju bolju budućnost, bolje uslove za treniranje i vježbanje, kako bismo mi mogli da napredujemo u daljem periodu i ostvarujemo još bolje rezultate. Na svjetsku scenu i premijer ligu mladih ko izađe (gdje je preko 3.000 takmičara), svaka njihova medalja koju osvoji ima još veću težinu, kada se zna koliko je takmičara bilo na takmičenju. Mi smo jedni od malobrojnih klubova koji izlaze na svjetsku i evropsku scenu, a čini se da ostali imaju veću pažnju u odnosu na nas. Ovu konferenciju za medije smo sazvali da bi ljudi vidjeli da mi radimo, da tu djecu učimo i izvodimo na pravi sportski put“, rekao je Siniša Zarić, kk „Panteri plus“ Bijeljina.

Milorad Marković, kk „Šampion“ Bijeljina, rekao je da ovi karate klubovi u zbiru imaju oko 15 svjetskih medalja, što znači da su, prema njegovim riječima, propustili bar 15  pojavljivanja ovakvog tipa.

„Današnja konferencija sigurno će značiti nama, jer smatram da nismo ostvarili dosta stvari na ovom polju, a da će nam ova konferencija dati dosta prostora za to. Kada nešto ostvarimo, ako sami ne kažemo, za to se i ne zna. U dosadašnjem takmičenju ostvarili smo vrhunske rezultate. S nama su danas momci i djevojke koje još nisu učestvovali samo na Olimpijskim igrama, Evropskim olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu. Mi ovdje imamo sve osvajače balkanskih i svjetskih medalja. Do 2015. godine bili jedan od vodećih granskih sportova koji je opravdavao svoj status u kategoriji 1. Sada smo u kategoriji 2 što je nesrazmjerno i nelogično. Ako smo u kategoriji 1 u RS, onda treba da budemo i u kategoriji 1 u Gradu“, istakao je Marković.

Goran Ivković, kk „UNSU“ Bijeljina kaže da su ovi klubovi već duži period unazad u dobroj međuklubskoj saradnji na svim nivoima.

„Zajedno smo uvidjeli da nam je zajednički lakše raditi i napredovati i vidimo da rad daje i tek će da da dobre rezultate. Glavni povod konferencije je nastup naših sportista, ova tri kluba, na Svjetskoj ligi mladih u Poreču. Po mom mišljenju, a poznavajući i karate istoriju, donijeti tri medalje u Grad Bijeljinu je, mogu reći, istorijski rezultat i uspjeh. Jako je teško, ali kroz zajednički rad i pripreme, međuklubsku saradnju, dobre odnose, dobre odnose među takmičarima, uspjeh je zagarantovan. Nastupili smo među 3.700 takmičara i 72 nacije u kategorijama U14, kadeti, juniori i mlađi seniori i osvojili smo tri medalje. Kako smo tiho otišli na neke prethodne i ovu Ligu, tako tiho smo se i vratili. Da nije pojedinačne i podrške medijskih kuća, skoro pa se ne bi ni znalo za ovu djecu i rezultate i šta mi radimo“, rekao je Ivković.

Kako kaže, karate je ako ne najtrofejniji, onda jedan od najtrofejnijih sportova u istoriji Semberije, a nije dovoljno vrednovan ni Pravilnikom o raspodjeli sredstava iz Gradskog budžeta.

„Imamo podršku, ali ona nije dovoljna za ostvarivanje sportskih rezultata za koje mi imamo potencijal u budućnosti. Imamo i volju i želju i potencijal, ali nam trebaju bolji uslovi. Sredstva koja dobijamo treba da izdvajamo za plaćanje kirija dvoranama u kojima treniramo. Prije određenog vremena, bili smo na prezentaciji sportske dvorane kojoj se svi radujemo i svjedoci smo da tu nije planirana dvorana za borilačke sportove. Kada se priča o Izboru za sportistu godine, karate je najtrofejniji sport na nivou RS, međutim, to nije slučaj sa Bijeljinom i nedopustivo je da imamo kategorije kakve imamo, ali i Pravilnik koji ne znamo kako izgleda. Treba da isključimo politiku iz Izbora sportiste godine, bilo kakve mehanizme koji ne doprinose pravilnom izboru i zajedno treba da dođemo do jasnog Pravilnika, javnog i transparentnog koji će definisati bolje i jasnije kategorije. Težina osvajanja medalje nije ista“, zaključio je Ivković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име