Kandidati PUS posjetili porodicu Đokić iz Dvorova čija je farma muznih grla u Semberiji prva u kojoj je instaliran robot za mužu

Datum:

Share post:

Kandidati Pokreta Uspješna Srpska za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske dr Nemanja Janković, doc. dr Živka Malić u prisustvu prof. dr Zlatka Maksimovića i dr Stojanke Nikolić obišli su govedarsku farmu Nebojše Đokića iz Dvorova čija je farma muznih grla u Semberiji prva u kojoj je instaliran robot za mužu.

Proizvodnjom mlijeka ova porodica bavi se skoro 20 godina. Počeli su skromno, s nekoliko muznih krava, a danas na farmi imaju više od 150 grla. Najveći problem je niska otkupna cijena mlijeka.

– Proizvodimo oko 1000 litara mlijeka dnevno. Volim svoj posao a situacija je sve teža za održavanje ovakvog rada. I prošle i ove godine pogodila nas je suša a cijena mlijeka nije pratila cijene repromaterijala za poljoprivredu uključujući tu i rezervne dijelove, đubrivo… Cijena mlijeka u prodavnici je 2.60km a kod nas je 80 feninga. Neko drastično zarađuje a poljoprivrednik grca u problemima kako bi opstao da održi ovu proizvođnju, istakao je Đokić.

-Svojim radom i zalaganjem ovaj domaćin ima modernu i savremenu farmu, sa visokim stepenom automatizacije. Farma koja uspješno posluje i dobija podsticaj od države, i to je uslov da bude pozitivan. Voda i hrana su budućnost. Toga će nedostajati a mi imamo idealno područje, pogotovo Semberija, gđe možemo da proizvodimo zdravu hranu i vodu, Stara narodna izreka glasi: ko ima hranu I vodu, taj je slobodan. Treba da stremimo ka tome, naravno uz još veću podršku države, koja ni do sada nije izostajala, rekao je dr Janković.

TESTNA REKLAMA

– Ovakvi uspješni poljoprivredni proizvođači su svijetli primjer i podsticaj za građane koji planiraju da otvore poljoprivredno gazdinstvo na svojim ognjištima, da se bave proizvodnjom domaće zdrave hrane, rekla je prilikom ove posjete doc. dr Živka Malić.

– Mi koji se bavimo društveno političkim životom trebamo ovakvim ljudima pomagati što više, jer pomažući njima, pomažemo sebi, pomažemo našoj naciji… Nemojte zaboraviti da je poljoprivrednik, srpski seljak uvijek tu, kada je država u pitanju, a da li je i država uvijek tu za njih – to je pitanje za diskusiju. Kao čovjek iz Semberije, iz Crnjelova, iz seoskog domaćinstva, znam da koliko god ima podrške od države, malo je. Potrebno je što više podrške od grada, republike zato i od države, jer će hrane sigurno nedostajati. A sa hranom smo bezbjedni i sigurni, rekao je prof. Maksimović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ĐURĐEVIĆ, SNSD: Odbornici usvojili rebalans budžeta za 2022., uz manje promjene putem amandmana, u odnosu na ukupan predloženi budžet (foto,video)

Povodom današnje 17. sjednice Skupštine Grada bijeljina na svom FB nalogu oglasio se i odbornik SNSD Bijeljina, ujedno...

Gradonačelnik Bijeljine sutra o upisnoj politici u srednje škole

Sutra, (četvrtak, 8. decembar 2022. godine), biće održan sastanak predstavnika aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Privredne komore, Udruženja...

ČOVIĆ, HDZ: Dogovor sa SNSD za sedam dana, ništa sporno oko Savjeta ministara

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da će HDZ, stranke "osmorke" i SNSD za sedam dana razgovarati...

ODLUČUJE KUGLICA IZ “KINDER JAJETA“: Drugi delegat opoziciji – NISU TOTALNI GUBITNICI

Centralna izborna komisija BiH ponovo je u centru pažnje, ovaj put zbog odluke da prizna sporni glas u...