Kako se gaji zdravo povrće PATLIDŽAN

Datum:

Share post:

Zbog svoje hranjive vrijednosti, patlidžan zauzima sve važniju ulogu u ishrani. U sljedećem tekstu saznajte sve o gajenju ove kulture.

Patlidžan (lat. Solanum melongema) je jednogodišnja biljka koja se gaji na malim površinama. Za nicanje mu je potrebna temperatura od najmanje 15°C , a optimalna je do 22°C , na 10°C prestaje da raste dok uginjava na 4-5 °C. Zahtijeva srednju dnevnu temperaturu za uspješan razvoj od 20°C najmanje tri mjeseca, a pet mjeseci bez mraza. Poljski vodni kapacitet (PVK) treba da bude 80%, a optimalna vlažnost vazduha za plavi patlidžan je od 55-65 %.

Za uspijeh u proizvodnji traži plodno i strukturno zemljište sa visokim sadržajem humusa. Na istu parcelu ga treba vratiti poslije pet godina i preporuka je da se izbjegavaju kao predusjvi iz iste familije (krompir, paradajz, paprika ). Dobri predusjevi su kupusnjače, korjenasto bilje, strna žita, lukovi ili leguminoze.

Osnovnu obradu uraditi u jesenjem periodu na dubinu do 40 cm, zatvaranje brazda uraditi u rano proleće, početkom maja uraditi predsjetvenu pripremu na dubinu od 8-10cm.

TESTNA REKLAMA

Sa osnovnom obradom treba unijeti do 40-50 t/ha stajnjaka i polovinu fosfornih (od ukupno 120-140 kg/ha) kao i polovinu kalijumovih (od ukupno 150-180 kg/ha). Preostali fosfor i kalijum kao i polovinu azotnih (od ukupno 80-100 kg/ha) unijeti neposredno pred predsjetvenu pripremu, a preostalu količinu azota unijeti dva puta kao prihranu.

Sadnja rasada se može obaviti ručno ili mašinski od početka maja u odlično pripremljeno zemljište. Trebalo bi da dnevna temperatura bude od 18-21°C. Međuredno rastojanje je 60-70 cm, a razmak u redu od 30-50 cm.

Eventualna prazna mjesta treba ručno popuniti. Kultiviranje i blago ogrtanje treba uraditi 3-4 puta kada god se ukaže potreba. Prvo prihranjivanje se uradi kada su biljke visoke 12-15 cm, a drugo kada počnu da se formiraju plodovi. Prihranjivanje azotom se obično radi istovremeno sa kultiviranjem. Plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti, a berba se obavlja na 5-6 dana tako što se odsijeca drška. Prinos dotiže od 40-50 t/ha .

Autor: Dipl. inž. Miloš Nikoletić
Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...