Kako savladati vještine ikonopisa?

Datum:

Share post:

Ikonopis drugačije zovemo i ikonopisanjem, a riječ je o specifičnoj slikarskoj tehnici koja je tipična za hrišćansku crkvu, naročito pravoslavnu. Tako ikonopis ne samo da je vrlo specifičan u umjetničkom, pa i tehničkom smislu, već sa sobom nosi i vrjednosti vezane za vjeru, ali i tradiciju.

Ikonopisom se, naravno, ne bave samo vrsni ikonopisci, već se ono može praktikovati i kao hobi, nalik drugim vrstama i tehnikama umetnosti. No, šta to zapravo predstavlja ikonopisanje, odnosno kojom se tehnikom tačno obavlja i kako je i vi možete savladati, saznajte u nastavku teksta.

Ikone – značaj i simbolika ikonopisa

Prije nego što pređemo na to kako savladati ikonopisanje, sigurni smo da biste voljeli da saznate više toga o samom značaju ikonopisa i tome šta su zapravo ikone. Naime, ikona nastaje u okvirima hrišćanske crkve, za koju je i danas tipična. Sama ikona deo je bogoslužbenog života, simboliše ga i prijenosi univerzalnu poruku likovnim jezikom.
Ikone su vizualni ekvivalent bogoslovskim učenjima crkve i Svetom pismu, te je njihov značaj izvanredan. Svojim difuznim osvetljenjem, inverznom perspektivom prostora, kao i odsustvom prirodnih senki one simbolišu centralnu realnost crkve, najavljujući budući događaj – ostvarenje carstva božijeg. Osim u hrišćanskim crkavama, ikone možemo da vidimo i u domovima hrišćana, ali i na drugim molitvenim prostorima, kao i oltarima.

Ikonopis  – tehnike ikonopisanja
Najpoznatije ikonopisanje je ono na dasci, ali ikonopisi se mogu slikati i u formi zidnog slikarstva – na svježem ili suvom malteru (fresco i secco tehnka). Takođe, ikonopisi mogu biti u rukopisnim knjigama (minijaturni primeri), kao i na tekstilu, pa i na staklu.
Tipično za ikone je to da kod njih nema pravilne perspektive, već je prisutna “obrnuta perspektiva”, odnosno nema pravila što se ovog segmenta tiče. Likovi sa ikona se prikazuju u karakterističnim pozama i uvek su u odeći koja je u potpunom skladu sa ikonografskom tradicijom.

 
Kao i druge tehnike slikarstva, ikonopis takođe dolazi u više stilova: vizantijskom, koptskom, ruskom, baroknom i novom stilu. Svaki ikonopisac će se izraziti nekim od ovih stilova, ali kada je reč o ikonopisanju kao hobiju – može i eksperimentisati, pa i kombinovati.

Pribor potreban za ikonopisanje

Kada je reč o priboru za ikonopisce, njima je potrebna: četka za nanošenje podloge, brusni papir za njeno ravnanje, pribor za poravnanjanje podloge, pribor za pozlatu, štap, štafelaj, slikarske četkice, olovka, šestar i pribor za pravljenje boje.
Sigurno vas je pribor za pozlatu najviše zaintrigirao?
U njega spadaju: ahatne glačalice, pozlatarski nož i jastuče, ahatne glačalice, kao i četkice za pozlatu. Pozlatarska četkica naročito je značajna jer su listići zlata pretanki da bi se nanosili prstima.

Slojevi ikona

Svaka ikona sastoji se od barem dva (nosilac i bojeni sloj), a obično i više slojeva. Evo kakvi slojevi čine ikone: nosilac (daska), gaza (tu je da bude kao armatura podloge), podloga od krede i tutkala, šelak, mikstion, zlato, bojeni sloj i lak koji predstavlja idealnu završnicu za ikonu.
Naravno, za svaki od ovih slojeva postoje specifične preporuke, kao i jasna pravila. Kako što se tiče materijala koji se koriste, tako i tehnike koje se preporučuju. Za boju ikone, odnosno dio slikanja, koristi se jajčana tempera – slikarska boja u kojoj je vezivo žumance kokošjeg jajeta.
Specifičnost ovih boja je u tome što su izuzetno postojane, a definitivno su upravo jajčane tempere i jedan od glavih razloga zbog kog su ikone stare i po nekoliko hiljada godina i danas izuzetno važne.

Kurs ikonopisa kao najbolji način za savladavanje vještine

Pa, kako savladati ikonopisanje? Najpreporučljiviji način je uz kurs na kom ćete raditi sa profesionalcima od kojih ćete učiti. Od samih početaka ikonopisa, ova vještina učila se upravo od majstora ikonopisanja, a čak su i danas, uz nikad lakše dostupne informacije – izuzetno retki samouki ikonopisci.
Zbog toga, ukoliko želite da savladate ikonopisanje na početničkom nivou – pronađite atelje dobre reputacije i sjajnih referenci, u kojem ćete biti sigurni da ćete naići i na dobrog majstora ikonopisanja.
Uljepšajte svoj dom ikonama koje ste sami oslikali! Ovo može da postane i vrlo inspirativan hobi, te pruži i sjajan ventil za stres i ankcioznost. Ikonopisanje će vernicima postati i jedan od načina praktikovanja same vjere, ritual kome će se radovati.

Najlepše ikone SPC kao inspiracija za nove ikonopisce

Ukoliko vam i u jednom trenutku zafali inspiracije, dovoljno je pogledati nekoliko izvrsnih primjera ikona SPC i sigurno ćete se momentalno nadahnuti inspiracijom.
Pre svega, tu je freska Beli anđeo, svjetski poznata ikona koja se nalazi u okviru crkve Vaznesenja Hristovog u manastiru Mileševa. Osim ovog remek-dela, za najljepše ikone važe i: ikona Bogorodice Trojeručice, ikona Pećka Bogorodica, ikona Bogorodice Bođanska, kao i ikona Presvete Bogorodice Čajničke – Darodarilica.
Uz ove savjete i najljepše ikone kao idealnu inspiraciju – sigurno ćete se i sami okušati u ikonopisanju, te savladati ovu plemenitu veštinu velikog kulturnog značaja. Uživajte u svom novom, autentičnom hobiju!
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...