Kako rade bijeljinski odbornici?

Datum:

Share post:

Bijeljinski odbornici Skupštini Grada mjesečno upute dvadesetak pitanja i dva puta manje inicijativa. Većina njih se samo evidentira, a jedan dio proslijedi nadležnim lokalnim i republičkim institucijama.

Aktuelna skupštinska većina zadovoljna je njihovom realizacijom dok opozicija, predvođena SNSD-om, upozorava da se njihove inicijative uglavnom ignorišu. Skupština grada Bijeljina podržala je nedavno odborničku inicijativu da se u Ulici Gavrila Principa, ukidanjem parkinga, omogući kretanje vozila u po dvije saobraćajne trake.

Ona je i kao mnoge druge ostala mrtvo slovo na papiru.

Bijeljinski odbornici u prošloj godini podnijeli su 28 inicijativa od kojih je realizovano njih 16.

TESTNA REKLAMA

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Slaviša Marković kaže da se, uglavnom, realizuju inicijative koje su u nadležnosti grada, a one koje nisu upućuju nadležnima.

Slaviša Marković, Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina

-Te inicijative obično se odnose na probleme koje građani imaju iz oblasti infrastrukture, znači putne, niskonaponske mreže. Pošto nisu u našoj nadležnosti, prosljeđujemo ih ministarstvima ili institucijama koje ih dalje rješavaju u skladu sa svojim mogućnostima – kaže Marković.

On priznaje da mnogo veći broj inicijativa dolazi od opozicionih odbornika.

– Oni pokušavaju da određene probleme malo izdignu na politički nivo dok odbornici pozicije to rješavaju posredstvom svojih ljudi u resornim gradskim odeljenjima – naglašava Marković.

Odborničke inicijative nisu obavezujuće, ali bi trebale da prate planske projekte i budžet, a ne da se koriste kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva i podilaženje javnosti, smatraju u SDS-u koji predvodi skupštinsku većinu.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Jovan Gajić kaže da je mnogo efikasnije pojedine projekte uvrstiti u toku realizacije samog budžeta odnosno rasprave o budžetu te se prilikom donošenja planskih dokumenata, akata, planova uključiti u rad nadležnih odeljenja.

Jovan Gajić. Predsjednik Kluba odbornika SDS Bijeljina

-Ima i dosta inicijativa koji se delegiraju samo „priče“ radi. Jer onaj koji podnosi čak ne zna ni čija je to nadležnost. Sa druge strane, veoma mali broj odbornika pozicije i opozicije je učestvovao na javnoj raspravi kada je u pitanju Strategija razvoja grada Bijeljina. A to je pravi put – kaže Gajić.

Neki ni riječi ne progovore

Skupština Grada Bijeljina ima 31 odbornika. Aktuelnu većinu čini 19 odbornika iz SDS-a, PDP-a, SDA, Demos-a i Pokreta za Bijeljinu. U opoziciji su SNSD i Socijalistička partija, a čak šest odbornika djeluje nezavisno. U skupštini je i deset odbornika, koji rijetko podnose odborničke inicijative, a nikada ni o čemu nisu ni diskutovali za skupštinskom govornicom.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...