Kako na Facebooku možete da ostanete bez profila

Datum:

Share post:

Opreza na internetu nikada dovoljno, pa korisnici uvijek moraju da paze kako ne bi kliknuli na neki pogrešan link, pa čak i ako on dolazi od njihovih prijatelja ili rodbine.

Na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu vrebaju razne opasnosti pa korisnici uvijek moraju da budu oprezni prilikom kliktanja na linkove, komunikacije s nepoznatim osobama, a pogotovo dogovaranjem kupovine i prodaje, i preko Facebooka i uopšte na internetu. Jedna od prevara koja je ranije bila česta, a pokazala se prilično djelotvornom odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Takve linkovi, s naslovima poput “vidi ko je umro” ili “nećeš vjerovati ko je umro”, objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama, a kako se u njima ne spominje ko je umro, korisnici često niti ne razmišljajući kliknu na njih. Tada počinju njihovi problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično.

Takva prevara je ponovno aktuelna na Facebooku i trenutno su na udaru australijski korisnici, ali svakako je potrebno da budete oprezni u slučaju da slični linkovi počnu da se šire na drugim teritorijama.

Nakon što korisnici na Messengeru dobiju poruku “vidi ko je umro”, moraju da kliknu na link koji vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako želite da pročitate vijest, potrebno je da upišete svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time ih, naravno, predajete prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, na ovaj način dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može da prati korisnike i krade njihove osetljive podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uvjerljiva jeste u tome što, nakon što neko nasjedne na nju, ista poruka se šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primaoci neće ni razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine.

Ono što je potrebno da korisnici znaju je da nikada ne smiju da upisuju svoje podatke s Facebooka kako bi pročitali neku vijest koju su dobili preko linka i moraju dobro da razmisle prije nego što otvore takve linkove.

Ova pravila ne važe samo za Facebook, već i za sve servise, platforme i slično koje koristite na internetu. Oprez uvijek mora da bude prisutan, a posebno u situacijama u kojima morate da upisujete svoje lične podatke.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mirić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...