Kako na Facebooku možete da ostanete bez profila

Datum:

Share post:

Opreza na internetu nikada dovoljno, pa korisnici uvijek moraju da paze kako ne bi kliknuli na neki pogrešan link, pa čak i ako on dolazi od njihovih prijatelja ili rodbine.

Na najpopularnijoj društvenoj mreži na svijetu vrebaju razne opasnosti pa korisnici uvijek moraju da budu oprezni prilikom kliktanja na linkove, komunikacije s nepoznatim osobama, a pogotovo dogovaranjem kupovine i prodaje, i preko Facebooka i uopšte na internetu. Jedna od prevara koja je ranije bila česta, a pokazala se prilično djelotvornom odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Takve linkovi, s naslovima poput „vidi ko je umro“ ili „nećeš vjerovati ko je umro“, objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama, a kako se u njima ne spominje ko je umro, korisnici često niti ne razmišljajući kliknu na njih. Tada počinju njihovi problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično.

Takva prevara je ponovno aktuelna na Facebooku i trenutno su na udaru australijski korisnici, ali svakako je potrebno da budete oprezni u slučaju da slični linkovi počnu da se šire na drugim teritorijama.

Nakon što korisnici na Messengeru dobiju poruku „vidi ko je umro“, moraju da kliknu na link koji vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako želite da pročitate vijest, potrebno je da upišete svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time ih, naravno, predajete prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, na ovaj način dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može da prati korisnike i krade njihove osetljive podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uvjerljiva jeste u tome što, nakon što neko nasjedne na nju, ista poruka se šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primaoci neće ni razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine.

Ono što je potrebno da korisnici znaju je da nikada ne smiju da upisuju svoje podatke s Facebooka kako bi pročitali neku vijest koju su dobili preko linka i moraju dobro da razmisle prije nego što otvore takve linkove.

Ova pravila ne važe samo za Facebook, već i za sve servise, platforme i slično koje koristite na internetu. Oprez uvijek mora da bude prisutan, a posebno u situacijama u kojima morate da upisujete svoje lične podatke.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...