Kako je nastao običaj kićenja jelke?

Datum:

Share post:

Okićena jelka simbol je novogodišnjih i božićnih praznika. Kuće i stanovi se tada šarene od raznih lampiona, svjećica, lampica… Ali, malo je onih koji znaju zašto se to radi.
 
Legenda
Postoje dva vjerovanja o tome kako je nastalo kićenje jelki. Prema prvom, sveti Bonifacije je spasao život djetetu koje su pagani htjeli da žrtvuju tako što je pesnicom sravnio sa zemljom hrast oko kojeg su se okupili. Na mjestu gdje se nalazio hrast nikla je jela, kao simbol Isusovog vječnog života.

Prema drugom vjerovanju, prije više od dvije hiljade godina, ispred pećine u kojoj se rodio Isus rasli su bor, kedar i jelka. Od sreće što se rodio božji sin, bor i kedar su se zatresli i poklonili mu plodove. Jelka je počela da plače što nema plod i što ne može ništa da mu pokloni. Jedan anđeo se sažalio, skinuo zvijezdu sa neba i dao je jelki. Jelka se savila i sa svog vrha nježno stresla zvijezdu pored Isusa.
Prvi običaji
Ovo zimzeleno drvo je simbol vječnog života kod mnogih starih naroda (Egipćani, Kinezi, Jevreji).

Još u 11. vijeku tadašnji stanovnici Njemačke kitili su za katolički Božić jelku. Tada je ovo zimzeleno drvo ukrašavano zrelim crvenim jabukama, dok su je pojedini Nijemci kitili kolačima različitih oblika, ali i svijećama.

Kult ukrašavanja jelke u Englesku je donio princ Albert 1841. godine.

TESTNA REKLAMA

Za razliku od jelki koje su u Njemačkoj bile ukrašavane jabukama, princ je odlučio da svoje "božićno drvo" ukrasi bombonama, papirnim cvijećem, mašnama…

Kada su Nijemci u 17. vijeku naselili Sjevernu Ameriku, sa sobom su ponijeli kulturu ukrašavanja doma za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.

Preko zapadnih misionara božićno drvo tokom 19. i 20. vijeka stiže i u Kinu i u Japan. Raskošni izgled koji simbolizuje sreću, obilje i blagostanje jelka je dobila u 21. vijeku.

Kićenje jelke
Jedan od najljepših običaja u vezi s nastupanjem Nove godine jeste kićenje jelke. Kako ćete okititi jelku u današnje vrijeme – stvar je ukusa, dovitljivosti, materijalnih mogućnosti, ali i znanja. Kada kitite jelku, ne pretjerujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem. Ukoliko prerano okitite jelku, može se desiti da vas sav taj sjaj i blještavilo boja zasite prije vremena. Takođe, poželjno je da svaki ukućanin, pa čak i gost, stavi neki svoj ukras na jelku, kako bi se osjećao prijatnije. To ne moraju nužno biti kupovni ukrasi; podjednako lijepa može biti i jelka okićena bombonama ili ukrasima koje sami napravite. Kada je riječ o bojama za jelku, svaka od njih ima posebno značenje.
Prva plastična jelka
Kako se svijetom širila tradicija kićenja jelki, rastao je i rizik njihovog istrebljenja. Upravo zbog toga, prva vještačka jelka napravljena je 1880. godine u Njemačkoj.

Ipak, neki ljudi i dalje kupuju prirodne jelke pa ih nakon što praznici prođu ponovo zasade.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Preko 30 delegacija iz zemlje i regiona na prijemu u Gradskoj upravi Bijeljina povodom slave grada

U organizaciji Grada Bijeljina danas je u Gradskoj upravi organizovan prijem povodom gradske slave, praznika posvećenog Svetom Pantelejmonu,...

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....

ĐURĐEVIĆ: Nadam se da ćemo još dugi niz godina slaviti našu slavu sa još više prijatelja (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....