Kako je nastao 8. mart Dan žena?

Datum:

Share post:

8 marta 1857-e godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtijevajući bolje uslove rada za žene. Na isti dan, na istom mjestu samo 51-godinu kasnije, ponovo je doslo do štrajka žena. Radnice su najprije bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar.

Požar u kojem su izgorile 129-e žene. U sjećanje na ovaj događaj , godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obilježen 8.mart, Dan žena. 

1910-te u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji žena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Tako je za prvi međunarodni Dan žena najprije proglašen 19-ti a ne 8-i mart. Naime, tada su žene Njemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i Amerike zatražile pravo glasa. 

U Njemačkoj je tako, Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912-e su i žene u Francuskoj zatražile da dobiju pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i žene u Holandiji, Švedskoj i godinu dana kasnije, dakle 1913-e Rusiji. 

1918-te je u Njemačkoj po prvi put uvedeno pravo žena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta žena u ovoj zemlji. Prvi ženski poslanik u njemačkoj Nacionalnoj Skupštini u Weimaru bila je članica socijaldemokratske partije Marie Juchacz: 

TESTNA REKLAMA

Moje dame i gospodo, žena je od sada punopravna građanka ove zemlje. Razmislite dobro šta to znači. To znači da je puno vise žena u starosnoj izbornoj dobi, nego muškaraca. Žena je sada, s obzirom da ima pravo glasa, u stanju da utiče na politički život u zemlji.Svakog prijatelja socijaldemokratije to bi trebalo prisliliti da se založi za pravo žena na glas.“ 

Dvije godine ranije, 8, marta u Petersburgu, žene, Ruskinje zaposlene u tekstilnoj industriji stupile su, po ugledu na Amerikanke u štrajk. Ovaj štrajk doveo je kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi, 1921-e odlučeno je da se 8 mart, u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim Danom žena. Na ovaj dan podsjeća se na njihovu dugogodišnju borbu, u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje 8-casovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita majki, te uvođenje porodiljskog odmora. 

U vrijeme ekonomske krize između dva svjetska rata, povećao se broj abortusa u Njemačkoj. Samo je 1931-e u ovoj zemlji od posljedica ilegalno urađenog abortusa umrlo 44.000 zena. Kada su Hitlerovi nacisti došli na vlast zabranili su Dan žena i uveli Dan majki. Žena je od tada u Njemačkoj bila reducirana na suprugu i porodilicu. Nakon Drugog svjetskog rata, Dan žena 8 mart ponovo je uveden u dijelu Njemačke pod sovjetskom okupacijom. Emancipacija žena u socijalističkim zemljama politički je forsirana. Tek kasnih 60-tih godina žene u tada Zapadnoj Njemačkoj, ponovo su otkrile 8. Mart, međunarodni Dan žena.

Izvor: dw.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...