Registracija birača u BiH je pasivna od 2006. godine, dok za birače koji žele glasati iz inostranstva još uvijek važi aktivna registracija. Za Opšte izbore 2022. godine u Centralni birački spisak (CBS) upisano je ukupno 3.368.666 birača/ica, zaključno sa 18.08.2022. godine.

Centralni birački spisak je izveden iz registra stanovništva koji je zasnovan na podacima o državljanima koji ispunjavaju uslove i koji imaju trajno i privremeno prebivalište. Građani koji borave u inostranstvu mogu zadržati svoju trajnu registraciju u BiH. CIK održava CBS i, u okviru svojih nadležnosti, odgovorna je za njegovu tačnost i cjelovitost. Međutim, CIK zavisi od tačnosti podataka koje joj pružaju ostale institucije odgovorne za ažuriranje registra stanovništva.

Kada je u pitanju pojava preminulih birača na biračkom spisku, prema zakonu, odgovornost da se prijavi smrt građanina općini je uglavnom na porodici preminulog građanina. Nakon toga, općina ima obavezu da u dotični policijski ured dostavi odštampani smrtni list na osnovu kojeg policija ručno obrađuje podatke. Isključivo policija ima ovlaštenja da izbriše podatke preminulih osoba iz lokalne baze podataka o registru stanovništva. Opisani mehanizam je sklon ljudskim greškama i ostavlja mjesta za zloupotrebe, a može za rezultat imati i zaostajanja, što dovodi do zakašnjelog izvještavanja i netačnih podataka u registru stanovništva.

U pogledu ažurnosti centralnog biračkog spiska, bitno je istaći da za Opšte izbore 2022. godine, Koalicija „Pod lupom“ nije zabilježila prijave većeg broja umrlih lica na biračkim spiskovima po osnovnim izbornim jedinicama, kao što je to bio slučaj u prethodnim izbornim ciklusima, već je uglavnom riječ o incidentnim slučajevima. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ izvijestili su da Centar za birački spisak u Opštini Ključ nije bio operativan i to tokom cijelog izvještajnog perioda.

Kada je u pitanju glasanje putem pošte, na zadnjim Lokalnim izborima 2020. godine zabilježen je rekordan broj zahtjeva za ovaj vid glasanja (blizu 130.000) ali i rekordan broj (pokušaja) zloupotreba ličnih podataka za ovaj vid glasanja. Jedna od preporuka Koalicije „Pod lupom“ nakon tih izbora bila je da je nužno uvesti dodatne mehanizme osiguranja kojom bi se spriječile zloupotrebe glasanja putem pošte. Za provođenje Opštih izbora 2022., CIK BiH je kroz podzakonske akte propisala dodatne mehanizme na način da se prijave za glasanje izvan BiH dostavljaju samo elektronski putem portala e-izbori, dostupnom na web stranici ili putem faksa. Sa obzirom da su stavljena ograničenja da jedna prijava za glasanje može ići samo sa jedne adrese e-pošte, da se moraju učitati preslike jednog od važećih bh. dokumenata, da je potreban dokaz o tačnom boravištu u inostranstvu, te da se prijave ne mogu zaprimati putem pošte, značajno je smanjen prostor za zloupotrebe uočene u ranijim izbornim ciklusima. Sužavanje prostora za potencijalne malverzacije je vrlo vjerovatno uticalo i na sam broj prijava za glasanje putem pošte kojih je za ove izbore bilo gotovo duplo manje u odnosu na izbore prije dvije godine (69.966 birača/ica registrovano za glasanje putem pošte).

ODIHR u svome Finalnom izvještaju Izborne posmatračke misije još 2018. godine istaknuo kako se trebaju poduzeti dalji napori kako bi se poboljšala tačnost registracije birača. U svrhu ovoga bi se trebala razmotriti revizija mehanizma prijavljivanja i upisa u matičnu knjigu činjenice smrti kako bi se osigurala blagovremena razmjena podataka i ispravka podataka o građanima. Vlasti bi mogle stvoriti učinkovit sistem elektronskog obavještavanja između institucija koje su uključene u proces sa jasno definisanim odgovornostima i rokovima. Na odgovarajuće zdravstvene ustanove bi se mogla prebaciti obaveza prijavljivanja matičnom uredu činjenice smrti građanina.

Također, u navedenom izvještaju je navedeno i da bi se u svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresovane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva, mogle bi se pozvati da učestvuju u reviziji biračkih spiskova koju bi inicirao i nadzirao CIK.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: podlupom.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име