Kada je predak Audija proizvodio skutere – NSU Lambretta

Datum:

Share post:

Tokom ove godine, Audi se osvrće na različite značajne epizode ​​​​u istoriji NSU-a, nemačkog proizvođača koji se spojio sa Auto Unionom 1969. godine. 2023. se obeležava 150 godina NSU-a, koji se nalazio u Nekarsulmu gde Audi još uvek proizvodi automobile. Ova fabrika je jedno vreme proizvodila skutere imena Lambretta, što je mnogima nepoznata stranica istorije brenda sa četiri prstena.

Lambretta, prvobitno brend skutera italijanskog proizvođača Innocenti, doživeo je svoje zlatno doba tokom pedesetih i šezdesetih godina pre nego što je morao da prekine svoje aktivnosti 1972, a zatim da ponovo oživi 2017. godine. Na kraju Drugog svetskog rata, dok je Nemačka bila podeljena na nekoliko oblasti koje kontrolišu sile pobednice, fabrika NSU u Nekarsulmu korišćena je za popravku vozila američke vojske.

Ali, 1950. godine, kada se lokacija već nalazila u sveže formiranoj SR Nemačkoj (Zapadna Nemačka) nakon podele zemlje na dva dela, ova aktivnost je prestala. Rukovodioci NSU-a su tada tražili brz način da održe pogon fabrike. Innocenti je tada bio sklon da dodeli licencu za Lambrettu nezavisnim proizvođačima u različitim zemljama, a skuteri su postali moderni širom oblasti Rajne. Ugovor je ubrzo potpisan, a NSU je 1950. godine počeo da proizvodi i prodaje skutere Lambretta u Nemačkoj.

Skuter NSU Lambretta se proizveo u oko 117.000 jedinica sve dok nije povučen sa tržišta 1956. godine. Njegovu prvu verziju pokretao je jednocilindrični dvotaktni motor od 123 cm3 koji je razvijao 4,5 KS, omogućavajući dvotočkašu da dostigne 70 km/h. 1954. je mehanička evolucija povećala zapreminu na 150 cm³, snagu na 6,2 KS i maksimalnu brzinu na 81 km/h.

Nakon što je licenca istekla 1956. godine, NSU je predstavio skuter Prima kao zamenu. Proizveden je u 160.000 jedinica do ukidanja skutera marke NSU 1964. godine. Proizvođač se ponovo vratio na automobilsko tržište devet godina ranije sa Prinzom, a zatim je počeo da širi svoju ponudu lansiranjem Spidera sa rotacionim klipnim motorom.

Istorija NSU-a sa Lambrettom podseća na onu BMW-ovu sa Isettom, pošto je minhenski proizvođač u istom periodu ponudio svoju verziju automobila koju je dizajnirao italijanski proizvođač Iso. Danas, Audi održava uporište u svetu dvotočkaša, jer poseduje italijanski brend motocikala Ducati preko svoje podružnice Lamborghini, a sve pod patronatom Volkswagen grupe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: autorepublika.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...