JZU DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: U funkciji nove usluge građanima

Datum:

Share post:

Obim poslovanja na nivou primarne zdravstvene zaštite, posebno kada je u pitanju obavljanje sistematskih/periodičnih pregleda radnika na radnim mjestima na kojima nisu profesionalni rizici, proširen je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Od avgusta ove godine zaključeno je četrnaest ugovora sa osnovnim i srednjim školama, za obavljanje sistematskih pregleda prosvjetnih radnika, a intenzivirane su i aktivnosti oko sistematskih pregleda za  radnika i u drugim firmama koji nisu na radnim mjestima sa povećanim rizikom (banke, proizvodne firme, …).

Takođe, Dom zdravlja Bijeljina i dalje će obavljati digitalne mamografske preglede, po veoma povoljnoj cijeni,  kako u sjedištu ustanove tako i na lokacijama na kojima se firme nalaze. Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da je cilj mamografskih pregleda  rano otkrivanje maligniteta, te prevencija i rana dijagnostika karcinoma dojke, na kojoj zajedno treba da rade zdravstvene ustanove i poslodavci, a na zadovoljstvo zaposlenih radnika. Od novih komercijalnih usluga, tu je i brzi streptokokni test. Ova komercijalna usluga obavlja se, pored Službe laboratorijske dijagnostike, i u Službi hitne medicinske pomoći.

Iz Doma zdravlja pojašnjavaju da je brzi streptokokni test značajan kod brze dijagnostike prisustva bakterije beta hemolitičkog streptokoka u grlu.   Takođe, u cilju poboljšanja sanitarnih pregleda i aktivnog učešća na tržištu ovih usluga, ekipe Higijensko-epidemiološke službe će po zahtjevu dolaziti u sjedište firme, i na licu mjesta organizovati preglede, uzimanje uzoraka i slično. Kako su istakli iz Doma zdravlja, svi zainteresovani mogu da kontaktiraju Higijensko-epidemiološku službu, a kontakt telefon je 055/415-250.

Značajno je istaći da Higijensko-epidemiološka služba nastavlja intenzivnu edukaciju o osnovnim znanjima o higijeni životne i radne sredine, higijeni životnih namirnica, higijeni ishrane, ličnoj higijeni, o zaraznim i parazitarnim bolestima i mjerama za sprečavanje tih bolesti, kao i osnovnim mjerama lične zaštite i prve pomoći i osnovnim znanjima iz pravnih propisa koji regulišu oblast zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, za sve zainteresovane korisnike.

Zahtjevi se šalju na e-mail: domzdravljabijeljina@gmail.com ili na faks: 055/415-190. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, specijalisti urgentne medicine održavaju obuku i osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći, spasavanje i evakuaciju u slučaju opasnosti, u  skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, a zainteresovana pravna lica koja žele da osposobe radnike za pružanje prve pomoći mogu uputiti zahtjev Domu zdravlja. Takođe, zdravstveni radnici iz drugih zdravstvenih ustanova mogu u Domu zdravlja proći edukaciju/osposobljavanje iz urgentne medicine i pružanja hitne medicinske pomoći kao i edukaciju iz oblasti kontrole infekcija, koja se organizuje u skladu sa sertifikacionim standardima.

NOVE USLUGE 

-Sistematski/periodični  pregledi
-Digitalni mamografski pregledi
-Brzi streptokokni test
-Edukacija („higijenski minimum“)
-Sanitarni pregledi na terenu
-Obuka i osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći
-Edukacija/osposobljavanje zdravstvenih radnika iz urgentne medicine i pružanja hitne medicinske pomoći
-Edukacija iz oblasti kontrole infekcija
-Savremena dijagnostika

NOVI APARAT-MESI

U cilju brže i kvalitetnije dijagnostike i zbrinjavanja akutnih stanja, Dom zdravlja je nabavio multifunkcionalini aparat – MESI, koji će koristiti obučeni stručnjaci Službe hitne medicinske pomoći. Aparat posjeduje modul za EKG, modul za indeks skočno-brahijalčnog pritiska, modul za pulsoksimetriju i modul za spirometriju. Uređaj obuhvata više dijagnostičkih ispitivanja i mjerenja koja se jednostavno i sigurno automatski čuvaju i sinhronizuju sa uređaja. Prednost uređaja je što je bežični i prenosni sistem i pogodan je za rad na terenu. U perspektivi,  uređaj će se koristi i u Centru za promociju zdravlja i prevenciju bolesti i stanja, radi rane dijagnostike i preveniranja hroničnih nezaraznih bolesti, jer je pogodan za rad na terenu, a takođe će se koristiti i za sistematske preglede.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Rasulo se pivo usred kružnog toka

Tužni prizori dolaze iz Bijeljine za sve pivopije. Naime, u kružnom toku kod Tržnog centra FIS u Bijeljini rasuta...

Bageri ruše teniske terene na Dorćolu koji su pripadali Đokoviću

Bageri ruše teniske terene na Dorćolu koji su donedavno pripadali najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću. Gradonačelnik Beograda Aleksandar...

PROIZVODI SA MAJEVICE NA MEĐUNARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE, LOVA I RIBOLOVA “INTERAGRO 2023” U BIJELJINI (foto)

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“, koji je danas otvoren u Bijeljini, predstavljena je i...

Patrijarh Porfirije stigao u Zvornik

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Zvornik, gdje mu je svečani doček priređen pred Starim hramom...