JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ proslavila krsnu slavu Sveti Kozma i Damjan (foto)

Datum:

Share post:

U Bolnici „Sveti Vračevi“ danas je obilježena krsna slava Sveti Kozma i Damjan- Vračevi.

U jutarnjim satima u Petropavlovskom hramu u Bijeljini služena je sveta Liturgija na kojoj je, između ostalih, bio prisutan kolektiv ljekara iz bijeljinske bolnice “Sveti Vračevi”, na čelu sa direktorom prof. dr Zlatkom Maksimovićem. Obred osvećenja slavskog kolača i žita povodom krsne slave obavljen je u prostorijama Bolnice, zajedno sa Njegovim preosveštenstvom episkopom Fotijem i kumom slave, Markom Mihajlovićem, direktorom ZEDP “Elektro-Bijeljina”.

Tokom obraćanja prisutnim zvanicama, episkop Fotije govorio je o svetiteljima Kozmi i Damjanu.

„Ovi čudni svetitelji su bili lekari po zanimanju, ali im je Bog na to njihovo znanje i darove, dodao još jedan poseban dar, a to je da mogu da čine čudesa, da mogu da čine ono što nauka ne može da učini i to je zabeleženo u mnogim njihovim delima, što se prenosi do dana današnjeg. Mnogo puta su kroz istoriju ovi svetitelji se javljali u snu, na javi, u bolnicama raznim i iseljivali su najteže bolesti. Prepuna je Biblija svedočenja kako je Gospod naš Isus Hristos činio mnogobrojna čudesa. Zato ne treba da se čudimo da u pravoslavnoj crkvi se i danas dešavaju čuda koja su opisana u Bibliji“, poručio je episkop Fotije, te dodao da svi treba da budemo jedinstveni – medicinari, institucije i Crkva, koja bogosluženjem i molitvama okrepljuje svoj narod.

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ istakao je da je današnji dan prilika da se predstave postignuti rezultati između dvije slave. kažemo šta je urađeno između dvije slave

„Pored toga  što smo nabavili dosta nove opreme, moram reći da smo u ovoj godini u posljednjih nekoliko mjeseci nabavili novi CT aparat i novi magnet. Takođe, pokrenuli smo nove procedure, imamo ljude, imamo saradnike, imamo preko 600 zaposlenih, preko 200 ljekara, preko 100 specijalista, preko 20 subspecijalista i blizu 60 doktora na specijalizaciji. Imamo angažovanih 18 univerzitetskih profesora i kada se to usmjeri u pravom pravcu, snaga je to. Dolaze nam pacijenti ne samo iz cijele Republike Srpske nego i iz regiona. Nastavićemo i dalje da radimo da postižemo nove rezultate, a sve u cilju većeg zadovoljstva korisnika naše ustanove“, rekao je prof. dr Maksimović.

Prof. dr Nebojša Tasić, predstavnik Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, prisustvao je današnjoj krsnoj slavi, te poručio da sveti Kozma i Damjan, prije svega, ukazuju na moralnost, etičnost i požrtvovanje.

„To se posebno videlo tokom Covid panemije kada smo praktično svi nesebično, kao i Sveti Kozma i Damjan, danonoćno radili da zaustavimo ovu pošast, što je išlo nešto teže, ali smo olakšali našim bolesnicima koje je virus nemilosrdno kosio. Na današnji dan svi zajedno moramo da se podsetimo na nešto što je jako važno – zdravlje je najvažnije i očuvanje zdravlja ne počinje kada dobijemo neki simptom, bol u grudima, glavobolju, vrtoglavicu, bol u stomaku – ono počinje kada smo potpuno zdravi i upravo prevencija je ono što je najznačajnije“, poručio je prof. dr Tasić.

Kako je istakao Tasić, bijeljinska Bolnica je u proteklom periodu pokazala, pogotovo od kada je na čelu prof. dr Zlatko Maksimović, da je dobra organizacija i besrebernička duša ljekara pomogla da se očuvanje zdravlja stavi na prvo mjesto.

„Moja poruka građanima je da paze na svoje zdravlje, da dolaze lekarima i kada su zdravi, na vreme, a mi ćemo se truditi da se maksimalno damo svojim pacijentima“, kaže Tasić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...

BORENOVIĆ: ”Dodikove brutalne uvrede, primitivizam i laži, pa one nebuloze oko sankcija…sve staje u par riječi…”

Dodik je dodao da se u dopisu obavještajne zajednice navodi da je Vukanović “korisni idiot” i da je...

GOVEDARICA: Izborni zakon Srpske kojim Dodik i njegovi koalicioni partneri mašu, nikada neće biti usvojen

Izborni zakon Srpske kojim Dodik i njegovi koalicioni partneri mašu, nikada neće biti usvojen tvrdi Vukota Govedarica šef Kluba...