JZU BOLNICA “SVETI VRAČEVI”: Najbolji pulmolozi edukovali mlađe kolege (foto, video)

Datum:

Share post:

U JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina  danas je održan stručni  sastanak povodom aktuelnosti o dijagnostici i liječenju karcinoma pluća. Na stručnom skupu su učestovali  vrsni stručnjaci iz oblasti pulmologije i torakalne hirurgije: prim. dr Slađana Trifković, specijalista pulmologije i načelnik Odjeljenja za plućne bolesti  u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, prim. dr Mladen Duronjić, specijalista pulmologije i načelnik Klinike za pulmologiju UKC RS Banjaluka i doc. dr Milorad Bijelović, specijalista  grudne  hirurgije i načelnik Odjeljenja za traumu, hirurgiju zida grudnog koša i medijastinuma  Instituta za plućne bolesti Vojvodine “Sremska Kamenica”.

– Bijeljinska bolnica nastavlja sa edukacijama, nastavlja da ulaže u znanje. Danas smo za naše zdravstvene radnike obezbijedili priliku da čuju stručna izlaganja troje vrsnih doktora i predavača”, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti Vračevi”.

Karcinom pluća ima veoma visok procenat smrtnosti. Od ove vrste umire više ljudi nego od četiri sljedeća karcinom zajedno kada se gleda učestalost karcinoma u populaciji: karcinoma dojke, prostate, ginekoloških tumora i karcinoma debelog crijeva. Ohrabruje napredak medicine zahvaljujući kojem ovaj najveći ubica među malignim bolestima postepeno postaje zaliječiva a u nekim situacijama i izliječiva bolest.

– Danas smo tu da govorimo o temama u interventnoj pulmologiji koje zapravo predstavljaju vrhunac ove grane medicine. Naša je težnja da ono što se u svijetu na polju medicine dešava danas već sutra donesemo u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu. Posebno u interventnoj pulmologiji, posebno u segmentima dijagnostike u čemu ne zaostajemo za regionom, Evropom i svijetom”, izjavio je prim. dr Mladen Duronjić, načelnik Klinike za pulmologiju UKC RS Banjaluka. On je izrazio zahvalnost menadžmentu bijeljinske bolnice na čelu sa direktorom Maksimovićem na pozivu da učestvuje u edukaciji mlađih kolega ali i zahvalnost na svemu ostalom što su uradili na polju podizanja standarda zdravstvenih usluga u ovoj bolnici.

Doc. dr Milorad Bijelović, specijalista  grudne  hirurgije i načelnik Odjeljenja za traumu, hirurgiju zida grudnog koša i medijastinuma  Instituta za plućne bolesti Vojvodine “Sremska Kamenica” predstavio je svoj rad pod naslovom “Hirurgija u dijagnostici i liječenju karcinoma pluća u doba onkološke revolucije”. Po njegovim riječima, tokom posljednjih deset godina dešava se prava onkološka revolucija koja je pružila mogućnost produženja života i pacijenata sa uznapredovalom fazom razvoja kancera. Iako je napredak u dijagnostici i liječenju enorman to još uvijek ne znači da svi pacijenti jednako reaguju i da se mogu svi spasiti. Međutim, ohrabruju pozitivni trendovi koji pokazuju povećanu stopu izliječenja s dr Bijelović izražava nadu da je to samo početak revolucije u koju smo ušli.

– Klinička medicina nije nauka. Klinička medicina je umjetnost kako potvrđena naučna saznanja primjeniti tako da budu dostupna, primjenjiva, ekonomski održiva i prihvatljiva za pacijenta i porodicu. I tu je poenta upravo na dostupnosti. To znači da zdravstvena zaštita i najnovije medicinske i naučne metode budu dostupne pacijentima”, konstatovao je dr Milorad Bijelović, istakavši još da zdravstvene institucije i u Srbiji i u BiH imaju problem nedostatka specijalizovanog i visokospecijalizovanog zdravstvenog kadra i da su ekukacije poput današnje u Bijeljini jedan od načina kako se može riješiti taj problem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana Nikolića

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” održana je promocija knjiga “Pisma iz nesanice” i “Sanovnik za budne”, autora Milana...

Dnevni horoskop za 19.april

Ovan POSAO: Pokušajte da promenite dosadašnja uverenja u vezi sa autoritetom i kritikama. Teško se suočavate sa negativnim komentarima i...

PET MAGAZIN: Kako da znate da su dve mace ostvarile jaku vezu

Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke...

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da...