JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ besplatnim preventivnim pregledima obilježila Svjetski dan borbe protiv hroničnih plućnih bolesti (foto)

Datum:

Share post:

JZU Bolnica “Sveti vračevi” danas obilježava Svjetski dan borbe protiv hroničnih opstruktivnih plućnih bolesti HOPB, organizovanjem preventivnog pregleda plućne funkcije – spirometrije.

Prim.dr Slađana Trifković, specijalista pulmologije, načelnica Odjeljenja za pulmologiju, istakla je da je hronično opstruktivna plućna bolest oboljenje koje se manifestuje smanjenjem protoka vazduha disajnim putevima.

Kao najčešći uzrok je zloupotreba konzumiranja cigareta, kao i prisustvo štetnih gasova i čestica u vazduhu. Hronično opstruktivna plućna bolest je svake godine u sve većem broju prisutna upravo zbog pomenutih činjenica.

„Nažalost, ovo oboljenje je progresivnog toka, vremenom napreduje, a ono što nije dobro je što se bolest otkriva u trećem ili četvrtom stadijumu. Nastaje postepeno, simptomi se razvijaju postepeno, manifestuje se kašljem, otežanim disanjem, zamaranjem… Zlatni standard za dijagnostiku otkrivanja ove bolesti je spirometrija, odnosno, pregled kojim procjenjujemo plućnu funkciju. Svi koji kašlju duže od tri nedjelje treba da se jave ljekaru kako bi se obavio pregled“, objasnila je Trifkovićka.

TESTNA REKLAMA

Za prva dva časa tokom preventivnih pregleda, danas je urađeno 45 spirometrija.

Kada je riječ o terapiji, najčešća terapija kod ovog oboljenja je inhalatorna terapija koja donosi najviše boljitka.

Takođe, pored konzumiranja cigareta, aerozagađenje na sličan način dovodi do pojave ove bolesti. Sugrađani ne mogu uraditi mnogo toga da bi spriječili aerozagađenje, ali se od istog mogu zaštititi nošenjem maski, poručili su iz bijeljinske Bolnice.

Preventivni pregledi se obavljaju u periodu od 12.00 do 18.00 časova u Poliklinici (stara hirurgija) u pulmološkoj ambulanti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MILIĆEVIĆ: Budžet Opštine Šamac stabilan – realizuju se mnogobrojni projekti (foto, video)

Gost u Studiu 1 portala Dešavanja u Bijeljini i emisije Oko u Oko je bio Đorđe Milićević, načelnik...

BIJELJINA: ŽIVKOVIĆ NAPUSTIO RADNIK

Radnik iz Bijeljine ostao je bez standardnog prvotimca u jesenjem dijelu sezone, Dejana Živkovića. Ovaj dvadesetdvogodišnji fudbaler iza kojeg...

DODIK I KONAKOVIĆ (NiP) na utakmici u Laktašima razgovarali o formiranju Savjeta ministara BiH (foto)

Gledali utakmicu u Laktašima: Dodik razgovarao s Konakovićem o formiranju Savjeta ministara BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio...

Pandurević PROZVLA Milovanovića, on joj UZVRATIO : “LJUBE (Ljubiša Petrović) je taj koji po nalogu OPSTRUIŠE” (foto)

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a, danas je na Twitteru komentarisala zagađenje u Bijeljini i tom prilikom prozvala...