Znatno smanjenje vodostaja rijeke Drine od početka mjeseca jula prouzrokovalo je i znatno smanjenje nivoa vode u kanalskom sistemu na području Semberije, što je onemogućilo funkcionisanje sistema za navodnjavanje.

Naime, nakon brze reakcije resornog ministarstva i Jedinice za projekte u poljoprivredi, započeli su hitni radovi za povećanje dotoka vode iz rijeke Drine u kanalski sistem u Semberiji, koji se danas privode kraju i u naredna 24 časa, poljoprivrednici mogu očekivati navodnjavanje u svojim posjedima.

Miroslav Milovanović, direktor JU "Vode Srpske" zahvalio se resornom ministarstvu i Jedinici za projekte u poljoprivredi koji su, nakon upućene inicijative, ekspresno reagovali.

Zbog visokih temperatura na globalnom planu, a samim tim i u Republici Srpskoj, došli smo u situaciju da u kanalnskoj mreži Semberije nemamo dovoljne količine vode za sisteme za navodnjavanje, koji su nama u tom trenutku najpotrebniji. Ministarstvo i Jedinica su brzo i ekspresno reagovali i u roku od 24 časa, od podnošenja naše inicijative, uveli su izvođača na pročišćavanju dovodnog kanala, odnosno, starog toka rijeke Drine. Na ovaj način, mi ćemo vratiti Drinu u njeno staro korito i obezbjediti dovoljne količine vode na našu ustavnu građevinu u Janji odakle se voda distribuira u kanalsku mrežu, a samim tim povećava i nivo podzemnih voda što indirektno utiče na navodnjavanje", rekao je Milovanović.

On je podsjetio da prije sedam godina u Semberiji nije bio nijedan hektar poljoprivrednog zemljišta koji je pod sistemom za navodnjavanje, a danas je preko 3.000 hektara poljoprivrednih površina pod sistemima za navodnjavanje.

"U skladu sa politikama koje delegira Vlada RS, a preko resornog ministarstva, u narednim godinama nastaviće se proširenje tih sistema", istakao je Milovanović.

Milan Gavrić, pomoćnik Ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS rekao je da su obavljeni radovi urađeni u najboljem trenutku za poljoprivrednike, te da se na ovaj način trude da im omoguće i pomognu proizvodnju. Kako je istakao,sistemi za navodnjavanje u Batkoviću i Crnjelovu biće pušteni u pogon u naredna 24 časa, dok će u Kojčinovcu sistem biti u funkciji u narednih pet do šest dana. 

"Moramo biti svjesni da su klimatske promjene nešto što je naša budućnost, međutim, moramo se adaptirati i boriti se sa njima. Upravo zbog toga, ministarstvo i Vlada RS putem Jedinice za projekte u poljoprivredi i JU "Vode Srpske" ušla je u ozbiljnije razmatranje i implementaciju projekata sistema za navodnjavanje. U narednom periodu smo u planu da se navodnjavanje proširi na području cijele Republike Srpske", rekao je Gavrić, te naglasio da je voda besplatna.

Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade RS, izrazio je zahvalnost poljoprivrednim proizvođačima na strpljenju i izvođačima koji su radne dane provodili radeći na temperaturama preko 40 stepeni.

"Uspjećemo da dođemo do korita rijeke Drine i u punom kapacitetu preusmjerimo vodu u kanalsku mrežu Semberije. Kanalska mreža na području Semberije stvara preduslove za navodnjavanje do 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i puštanje izgrađenih sistema na nekih do 3.000 hektara na području Semberije", rekao je Mitrović.

Mićo Živić, predsjednik MZ Donje Crnjelovo i poljoprivrednik istakao je da se uvođenje sistema za navodnjavanje u proteklom periodu pokazalo kao jako efikasno, što su poljoprivrednici osjetili tek sada kada je navodnjavanje bilo obustavljeno nekoliko dana.

"Na dijelovima gdje je uvedeno navodnjavanje uočeni su značajno pojačani prinosi. U ovoj godini je funkcionisalo sve do prije 12 dana kada je ustanovljeno da je slab dotok vode, međutim, brzom reakcijom Vlade RS, "Voda Srpske i Jedinice za koordinaciju problem je riješen u rekordnom roku, tako da poljoprivrednici već sutra mogu očekivati navodnjavanje u svojim njivama", rekao je Živić.

Dragan Sarić, direktor kompanije Higra d.o.o. Bijeljina, odnosno, izvođač radova, istakao je da se ovakva situacija može okarakterisati kao elementarna nepogoda koja je uslijedila zbog visokih temperatura.

"Prije 15 dana dio korita rijeke Drine, u dužini od 4 kilometra, je ostalo suvo. Voda je potpuno promijenila tok i otišla teritorijom Srbije, a to je upravo onaj dio korita iz koga naš kanal Dašnica uzima vodu, tako da je i taj kanal ostao suv, sistemi za navodnjavanje ostali su bez vode, a usput se desile i ove maksimalne vrucine", rekao je Sarić, te dodao da je svrha intervencije da se dio vode rijeke Drine uvede u napušteno korito.

Radovi traju već desetak dana, a prema prognoza izvođača, pojedini radovi trajaće još deset dana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име