JU ''VODE SRPSKE'' I ''RUSKA HUMANITARNA MISIJA'' u Bijeljini potpisale sporazum o saradnji prilikom ELEMENTARNIH NEPOGODA

Datum:

Share post:

JU „Vode Srpske“ Bijeljina i ANO „Ruska humanitarna misija“ Moskva potpisali su danas u Bijeljini sporazum o saradnji, koji, između ostalog, obuhvata realizaciju aktivnosti na saradnji u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja, edukaciju i praktično osposobljavanje u slučaju elementarnih nepogoda, kao i realizaciju zajedničkih projekata na teritoriji RS, te pružanje vanredne humanitarne pomoći stanovništvu nastradalom u elementarnim nepogodama.

Prema sporazumu, postoji mogućnost ustupanja i donacija potrebne opreme, što će biti definisano posebnim ugovorima.

 
Direktor  JU „Vode Srpske“ Mirosalv Milovanović zahvalio je na inicijativi koja je prije nekoliko mjeseci došla od „Ruske humanitarne misije“, izrazivši zadovoljstvo što je inicijativa pretočena u današnje potpisivanje sporazuma.

„Danas smo, potpisivanjem sporazuma o saradnji, stavili tri tačke na neku buduću saradnju koju će Javna ustanova „Vode Srpske“ imati sa „Ruskom humanitarnom misijom“. Ono što je značajno reći je da je sporazum u potpunosti tehničkog karaktera, a očekujemo da ćemo, s obzirom na obučenost ruskih kadrova za vanredne situacije i ono što je nadležnost JU „Vode Srpske“, u nekim budućim susretima i aktivnostima moći dodatno da se edukujemo i da se pripremimo za ono što nas je snašlo i 2010. i 2014. godine“, rekao je Milovanović.  

TESTNA REKLAMA

Pružaju pomoć širom svijeta
„Ruska humanitarna misija“ ove godine slavi 10 godina rada, a za to vrijeme izrasla je u ozbiljnu organizaciju koja pruža pomoć u mnogim regionima svijeta.

 „Ove godine „Ruska humanitarna misija“ slavi 10 godina rada. Sve je počelo od ideje ljudi koji su željeli da čine dobra djela. Za ovih 10 godina izrasli smo u jednu ozbiljnu organizaciju koja pruža pomoć u mnogim regionima svijeta. Imajući u vidu da su ovdje 2014. godine bile poplave, u Rusiji se pomoć za Bijeljinu i RS koordinirala u ambasadi Srbije. Svi građani Rusije koji su željeli da učestvuju i pomognu svojoj braći u Srbiji i RS dolazili su tu i prikupljali različitu robu. Među tim ljudima bio je jedan od najvažnijih budućih saradnika „Ruske humanitarne misije“. Sada, šest godina poslije, potpisali smo sporazum ovdje. Nadamo se da do takvih situacija neće dolaziti, ali potrebno je spremati se i biti pripremljen i za takve situacije“, izjavio je nakon potpisivanja sporazuma generalni direktor „Ruske humanitarne misije“ iz Moskve Aleksej Polkovnikov.

 
Polkovnikov je rekao da sporazum koji je danas potpisan u Bijeljini predviđa najrazličitije vrste pomoći za vrijeme poplava, kao što je evakuacija ljudi, dostava pomoći, obezbjeđivanje čiste vode, te da je moguća i edukacija i osposobljavanje za slučaj elementarnih nepogoda.

„Svi znate da se u Nišu nalazi Srpsko-ruski humanitarni centar. Oni imaju odlične obrazovne programe i za slučajeve poplava. Možemo da budemo katalizator između tih koji obučavaju i onih koje treba da obuče. Ako budu neophodni i neki obrazovni programi iz Rusije, mi možemo da se uključimo i realizujemo to zajednički“, istakao je  Polkovnikov.

„Ruska humanitarna misija“ ima svoje predstavništvo na Balkanu, koje se nalazi u Beogradu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...

Lana Pudar šampionka Evrope u disciplini 200 metara delfin

Bh. plivačica Lana Pudar osvojila je zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Evropskom prvenstvu u vodenim...