Radovi na projektu “Rehabilitacija magistralnog puta prvog reda MI-104 (stara oznaka M-14.1), dionica Donja Bukovica – Vršani – Bijeljina” započeli su 26.07.2024. godine uvođenjem izvođača radova, preduzeća “Grupa Fortis” d.o.o. Banja Luka u posao.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova iznosi 9.314.881,36 KM sa PDV-om. Rok za realizaciju ugovora je 18 mjeseci, a radovi su predviđeni za izvođenje u toku ove I sljedeće godine.

Ukupna dužina puta na kojem se izvode radovi rehabilitacije je 17,95 km.

Projektom rehabilitacije se predviđa sanacija i ojačanje kolovozne konstrukcije puta na kompletnoj dionici, od čvora Donja Bukovica do Bijeljine, odnosno spoja sa obilaznicom Bijeljine. Predviđeni radovi na kolovoznoj konstrukciji puta podijeljeni su u 3 različita tipa sanacionih radova:

  • TIP 1 – sanacija lokalnih oštećenja. Ovaj tip pridružen je potezima gdje je kolovozna konstrukcija u dobrom stanju, te se na njoj ne primjenjuju nikakve mjere rehabilitacije, osim sanacije lokalnih oštećenja u vidu zalijevanja podužnih i poprečnih pukotina. 
  • TIP 2 – ojačanje kolovozne konstrukcije. Ovaj tip pridružen je potezima na kojima su izražene uzdužne i mrežaste pukotine, veliki broj zakrpa, lomovi ivica kolovoza, čupanje zrna agregata i kolotrazi. Na ovim potezima nema značajnijih deformacija trupa puta, ali je na njima neophodno izvršiti ojačanje kolovozne konstrukcije. Na predmetnim sekcijama neophodno je izvršiti struganje oštećenog asfaltnog sloja, u debljini 0-5 cm, u punoj širini kolovoza. Nakon toga je neophodno izvršiti čišćenje i prskanje podloge bitumenskom emulzijom, te izrada izravnavajućeg sloja asfalta AHNS 16a, debljine 2-5 cm, u zonama korekcije poprečnog pada. Potom se vrši presvlačenje kolovoza u punoj širini slojem AGNS 22S, u debljini od 6 cm. Nakon toga, slijedi čišćenje i prskanje podloge bitumenskom emulzijom i polaganje mreže za ojačanje, te presvlačenje kolovoza u punoj širini habajućim slojem BB 11ks u debljini od 4 cm.
  • TIP 3 – djelimična rekonstrukcija kolovozne konstrukcije. Ovaj tip pridružen je potezima čiji je kolovoz u vrlo lošem stanju, gdje je nosivost kolovozne konstrukcije iscrpljena i/ili gdje su znatne deformacije površine kolovoza uzrokovane različitim procesima u donjim nosivim slojevima ili posteljici puta, te samo intervencija na asfaltnim slojevima postojeće kolovozne konstrukcije ne bi bila dovoljna, tj. ne bi otklonila mogućnost javljanja istog oštećenja u kratkom vremenskom periodu. Predmetnim tretmanom predviđeno je izvršiti rekonstrukciju kolovozne konstrukcije, odnosno, neophodno je izvršiti uklanjanje asfaltnih slojeva u punoj debljini, te tampona, u debljini cca 35 cm. Nakon čega se vrši nasipanje, zatim profilisanje i zbijanje tamponskog materijala u debljini 35 cm, u cilju postizanja tražene nivelete. Na pripremljen tamponski sloj, vrši se polaganje asfaltnog gornjeg nosivog sloja AGNS 22S u ukupnoj debljini od 12 cm (dva sloja debljine 6+6 cm). Poslije svega navedenog slijedi prskanje podloge bitumenskom emulzijom i polaganje mreže za ojačanje, te presvlačenje kolovoza u punoj širini habajućim slojem BB 11 ks, u debljini od 4 cm.

Trenutno se izvode sanacioni radovi na ojačanju kolovozne konstrukcije (TIP2), i to na na dionici Donja Bukovica – Vršani, i dijelu dionice Vršani – Bijeljina, do stacionaže 6+900 km, odnosno do sela Čađavica.

Na dionici Donja Bukovica – Vršani, do danas su izvedeni radovi na struganju, izravnanju i presvlačenju prvog sloja asfalta (AGNS 22S) na ukupno 3,4 km, te je izvedena probna dionica sa mrežama za ojačanje I habajućim slojem asfalta. Nakon provođenja kontrole kvaliteta na probnoj dionici, biće nastavljeno sa ovim radovima.

Na dionici Vršani – Bijeljina, do danas su izvedeni radovi na struganju I izravnanju ukupno 4,52 km, te presvlačenju prvog sloja asfalta na oko 3 km. U narednih 10 dana očekuje se završetak presvlačenja kompletnog ostruganog dijela.

Radovi na djelimičnoj rekonstrukciji kolovozne konstrukcije (TIP 3) planirani su za sljedeću godinu.

Pored radova na kolovoznoj konstrukciji, projektom rehabilitacije predviđena je i kompletna popravka bankina, presvlačenje postojećih rigola u skladu sa novom nivelacijom kolovoza, čišćenje postojećih jaraka, propusta, sječenje šiblјa i čišćenje terena, te postavljanje I izrada nove saobraćajne signalizacije i opreme puta.

Takođe, planirana je izgradnja trotoara u zonama autobuskih stajališta I u blizini škole u Vršanima.

„Rekonstrukcija koja je u toku, jasno pokazuje dalji pravac rada JP Putevi RS, jer je ovo prvi put da smo primjenom novih tehnologija odlučili da dugoročno saniramo sve potrebne putne pravce na teritoriji cijele Republike Srpske.

Polaganje mreža za ojačanje obezbjeđuje nesmetano korišćenje putnih pravaca sa visokom frekvencijom saobraćaja, kao i promet teških vozila.

Sigurni smo da će do sada pokazani profesionalizam i poštovanje rokova od strane izvođača, na vrijeme i u predviđenom kvalitetu omogućiti građanima Bijeljine i Semberije bezbjedno korišćenje ove dionice“, izjavio je Milan Dakić v.d. direktora Putevi RS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име