Jovica Mićić iz semberskog sela Gradac

Datum:

Share post:

Prije šesnaest godina porodica Mićić iz semberskog sela Gradac počela se baviti uzgojem junadi. Jovica Mićić kaže da je sve počelo u 2004. godini, da bi osam godina kasnije izgradio novi, moderan objekat na farmi, čime je želio zaokružiti proizvodni proces i obezbijediti egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

„ Trenutno na farmi imamo osamdesetak grla, od teladi do bikova za prodaju. Što se tiče plasmana, imamo dva problema koji nas prate već godina. Teško nabavljamo tovni materijal, telad za uzgoj. Nemamo registrovanu firmu za uvoz, a samim tim nemamo ni ulaznog PDV-a. U tom slučaju izlazni PDV nam ništa ne znači. Naš najveći problem trenutno je nemogućnost plasmana, jer je otkupna cijena pala skoro na 3,5 KM po kilogramu, plus PDV. Sa tom cijenom gubimo od 300 do 500 KM po grlu. Pitanje je, do kada možemo izdržati ovako nemoguće stanje. Snalazimo se na razne načine. Crpimo neke svoje unutrašnje rezerve, obavljajući druge poslove ili se oslanjajući na činjenicu da smo imali jednu rodnu godinu, kada su žitarice u pitanju. Već sada ne vidimo nekakvu perspektivu u ovom poslu, a veliko je pitanje šta tek mogu očekivati naša djeca, zbog kojih smo i investirali veliki novac u izgradnju farme“, kaže Jovica Mićić, ističući da bi aktuelne vlasti morale ozbiljno da se pozabave trenutnom situacijom u poljoprivredi, posebno u stočarstvu.

„ Slušamo godinama kako u BiH proizvodimo oko 30 odsto mesa za vlastite potrebe. Nešto se čudno dešava na tržištu, jer se uvoze ogromne količine mesa, dok domaći proizvođači ne mogu u ovom poslu da pronađu adekvatnu računicu. Željeli smo da od ovoga izgradimo solidan porodični biznis, ali se plašimo da u ovakvim uslovima nećemo još dugo izdržati. Ima kod nas već sada puno farmera koji zatvaraju farme. Uzmite najjednostavniju računicu, tele kupujemo po cijeni od 1.200 do 1.400 KM, dok utovljenog bika prodajemo po 2.000 KM. Tov traje godinu dana. Svjesno ulazimo u minus. Godinama se nečemu nadamo. Nije lako preko noći zatvoriti farmu, ali, zabrinuti smo za budućnost“, kaže Jovica Mićić. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...