JOVIĆ: Uspješno poslovanje Javnog fonda za dječiju zaštitu

Datum:

Share post:

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske nastavio je uspješno poslovanje i redovnu isplatu svih prava i zato dobio potvrdu u vidu pozitivnog revizorskog izvještaja, izjavio je direktor Fonda Nedeljko Jović.
 

"Kada se ovome doda činjenica da smo prethodnu godinu završili sa suficitom većim od šest miliona KM, a da pri tome nismo u zaostatku sa isplatama prava korisnicima, zaista imamo potpuno opravdanje da nastavimo dalje u smjeru kojim Fond trenutno ide", rekao je Jović.

Jović je rekao da je 2019. godina bila je jako dobra za Fond i da su sistemi uspostavljeni u prethodnim godinama ove godine u potpunosti pokazali rezultate.

"Pri tome na prvom mjestu mislimo na sisteme unutrašnje kontrole, te programe informatičke i tehničke podrške koju pružamo prvostepenim organima u njihovom radu, a intenzivan rad i osluškivanje problema koji se pojavljuju na terenu pomogli su nam da usavršimo sisteme do nivoa koji je prije samo nekoliko godina bio nezamisliv", naveo je Jović.

Ističući da se sva prava redovno isplaćuju i da nema dugih čekanja na ostvarivanje prava, Jović je rekao da su ponosni na iskorak koji je napravljen za samo nekoliko godina.

TESTNA REKLAMA

"Smatramo da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske zaista rade dobar posao kada je riječ o mjerama za poboljšanje nataliteta u Republici Srpskoj. Još se ne mogu sagledati efekti tih mjera jer one nisu ni planirane kao kratkoročni mehanizam", ocijenio je Jović.

On je istakao da sve ozbiljne mjere pronatalitetne politike trebaju vrijeme, a u Republici Srpskoj je riječ o strateškim mjerama koje dugoročno treba da daju rezultat.

"Ohrabruje nas što je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakna o dječijoj zaštiti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sada će ići u dalju proceduru, te očekujemo da će Zako,n kako je i planirano, krenuti sa primjenom od nove godine", dodao je Jović.

Prema Jovićevim riječima, ovaj zakon važan je za sistem dječije zaštite u Republici Srpskoj jer, osim novih i proširenja postojećih prava, donosi i sistemske promjene u ovu oblast koje će omogućiti još viši stepen efikasnosti i približiti dječiju zaštitu korisnicima u znatno većoj mjeri nego što je to bilo do sada.

Jović je naveo da prema sadašnjem sistemu dječije zaštite u Republici Srpskoj Fond ne odobrava prava, nego je u tom dijelu posla drugostepeni organ, a vrši isplatu prava za koja su rješenja izdali centri i službe za socijalni rad, kao prvostepeni organi.

"U prethodnom periodu dosta smo radili na sistemima kontrole, te tehničkoj i stručnoj podršci koju pružamo centrima, čime smo doveli sistem na znatno veći nivo u pogledu jednoobraznosti i poboljšali kvalitet rada, a ovako ozbiljnim pristupom uspjeli smo i da u znatnoj mjeri poboljšamo finansijsko poslovanje Fonda i uvedemo red u taj aspekt našeg poslovanja", istakao je Jović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...