JOVIĆ: Industrijska i slobodna privredna zona u Bijeljini zarasle u korov

Datum:

Share post:

Ljubiša Petrović za dvije i po godine nije uradio ništa u vezi sa nastavkom formiranja industrijske i slobodne ekonomske zone u neposrednoj blizini auto-puta i Bijeljina može izgubiti istorijsku šansu za razvoj, upozorio je u izjavi za Glas Srpske Predrag Jović, bivši menadžer Grada Bijeljine.

„Bijeljina je 2020. godine, kao jedan od najperspektivnijih gradova u Republici Srpskoj, predviđena da da dobije 900.000 maraka bespovratnih sredstava za uređenje slobodne zone. Prostornim planom predvidjeli smo da se ona prostire od supermarketa Robot, pored obilaznice, ka auto-putu, na površini od stotinjak hektara. Projekat je vodilo Ministarstvo za ekonomske odnose BiH. Poslije 2020. godine i Petrovićevog stupanja na dužnost, pokušali su ga kontaktirati u vezi sa realizacijom, ali bez uspjeha. I mene su, kao bivšeg gradskog menadžera, zamolili za pomoć, ali ni ja nisam dobio nikakav odgovor i skoro milion maraka je otišlo u Trebinje koje je dobilo slobodnu zonu kao zamajac razvoja“ kaže Jović.

Jović navodi i da su brojni privrednici, nezadovoljni Petrovićevim neradom i nesnalaženjem na dužnosti, inicirali njegov opoziv sa mjesta gradonačelnika. Na teret mu stavljaju, ne samo odbijanje saradnje sa Vladom i drugim institucijama Republike Srpske i BiH, nego i činjenicu da je zemljište otkupljeno, prije njegovog stupanja na dužnost, sa namjenom da bude dio nove industrijske zone, danas zaraslo u korov.

„Već početkom 2020. godine Grad Bijeljina prodao je sve placeve u industrijskim zonama 1,2 i 3 i počeli smo sa formiranjem Industrijske zone 4, koja je locirana na desetinama hektara oko priključka na auto-put i samog auto – puta. Na žalost auto-put će se, ako Petrović ostane na mjestu gradonačelnika, izgraditi prije nego što se nastavi formiranje poslovnih zona, a bez uređenog poslovnog ambijenta nema dolaska investitora. Bijeljina će propustiti istorijsku šansu za razvoj, jer će investicije otići u Kuzmin ili Brčko“ zaključio je Jović.

Poslovne i industrijske zone, koje su formirane prije 2020. godine, danas predstavljaju jedan bitnih činilaca privrednog razvoja Semberije, zapošljavaju veći broj radnika i u znatnoj mjeri pune gradski budžet. Prihodi bi se povećali formiranjem još jedna industrijsko – poslovne, a pogotovu slobodne bescarinske zone.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...

Vučinić priznao da je glasao umjesto Vukanovića, Stevandić najavio prijavu

Poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske Đorđe Vučinić priznao je da je prekršio...