JKP ''GROBLJE'': Cijene niže za oko 20 posto od cijena privatnih pogrebnika u Bijeljini

Datum:

Share post:

Na juče održanoj sjednici Skupštine grada Bijeljine na dnevnom redu našao se prijedlog odluke o davanju saglasnosti JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina na prošireni cjenovnik pogrebnih usluga, a iz ovog preduzeća tvrde da su njihove cijene  za oko 20 posto niže od trenutnih tržišnih, kod privatnih pogrebnika.

Direktor JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina Slađan Simić rekao je da je proširen cjenovnik u dijelu koji se odnosi na rad mrtvačnice.

„Kada je riječ o mrtvačnici, završeni su građevinski radovi prije oko 6 mjeseci. Ono što je nedostajalo je da se usvoji cjenovnik. U proteklom periodu, na jednoj od sjednica Nadzornog odbora JKP „Gradsko groblje“, Odbor je dao svoju saglasnost, prihvatio i proslijedio prijedlog cjenovnika Savjetu za zaštitu potrošača ekonomskih usluga. Oni su, takođe, dali pozitivno  mišljenje, i uputili su to na Skupštinu Grada“, objasnio je Simić

MIĆO ŽIVIĆ: I sahrane i groblja se koriste u političke svrhe
Odbornik SNSD u Skupštini Grada Bijeljina Mićo Živić izjavio je danas da se, nažalost, i sahrane i groblja koriste u političke svrhe.

TESTNA REKLAMA

„Mi znamo da je direktor „Groblja“ član PDP i da je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina predsjednik PDP. To je jedno od predizbornih obećanja u 2016. godini, da će dobiti Groblje sa punim kapacitetom i da očekuju znatno veći broj glasova“, izjavio je Živić.

Žiivić je rekao da je na prošloj sjednici Skupštine bila, kako kaže, odluka o kaznenim mjerama, ko se ne bude pridržavao odluke Skupštine Grada kada je u pitanju smještaj pokojnika u Gradsku mrtvačnicu.

„Sada smo dobili i cjenovnik. Mada nas ubjeđuju da su jeftiniji od privatnih preduzeća koji se bave pogrebnim uslugama, mislim da tu ne treba praviti monopol. Ipak, uslove koje su oni postavili su takvi da firma koja je u vlasništvu Grada Bijeljine ima privilegiju kada je u pitanju obavljanje sahrana i pogrebnih usluga. Ono što je u cjenovniku, iz ličnog iskustva sam vidio da imaju neke usluge koje se naplaćuju,  s tim što pogrebna preduzeća te usluge vrše besplatno kada se kod njih uzme oprema“, rekao je Živić.

Živić je kritikovao brojne uslove koji su postavljeni, a koje mrtvačnice moraju da ispune.

„Zašto pokojnik koji je umro prirodnom smrću mora da ide tamo gdje postoji obdukcioni sto. Razumijem kada je riječ o izuzetnim slučajevima, kada je potrebno raditi obdukcije, da bude privilegovana  mrtvačnica u Hasama, ali za prirodne smrti, pogotovo kod starijih osoba gdje se konstatuje da je smrt prirodna, ne vidim zašto mora postojati pogrebno preduzeće koje mora imati obdukcioni sto. Mislim da su u tom smilsu napravili monopol“, istakao je Živić.

Odbornik SNSD smatra da je pozadina odluke da Gradsko groblje zaposli više ljudi i ostavari veću zaradu.

„Uslov je da kada čovjek umre na selu mora ići na gorblje u Hase. I sada je praksa da se već naveče odvoze pokojnici, ali to su radile one firme koje su se bavile tim poslom i ne vidim da je bilo  problema. Isto tako, ne postoji pravo da se pokojnik na selu doveze kući a znamo da se pojedina groblja ne ispunjavaju uslove da se može obaviti vjerski obred. Zamislite da pada kiša, a da nema kapele. Mislim da je to jedan ružan način, ipak je to posljednji oproštaj od pokojnika“, naglasio je Živić.

Živić smatra i da će privatnici koji se bave ovim poslom, ipak, daleko bolje obavljati ovaj posao, s obzirom da, kako kaže,  kod javnih preduzeća uvijek ima propusta.

„Kada neko radi isključivo za platu nije zainteresovan da to uradi u onom kapacitetu kao što rade privatna preduzeća“, rekao je Živić.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...