Jeste li čuli za manastir Glogovac?

Istražujući topografiju regije, nekoliko momaka iz Glogovca pored Bijeljine otkrili su veliki broj mjesta sa istim nazivom – Glogovac. Tada su isplanirali da obiđu svako od tih mjesta i da se upoznaju sa njihovim znamenitostima i tradicijom.

Možda ste čuli za Glogovac u Mačvi, Glogovac pored Jagodine, Glogovac kod Šipova, Glogovac na Kosovu, i brojna druga. Prvo mjesto koje su posjetili je Manastir Glogovac kod Šipova.

U prijatnom i duhovnom razgovoru sa Jerotejem – Igumanom manastira Glogovac, saznali su mnogo pojedinosti o životu Igumana, o istoriji i značaju samog manastira koji se smatra velikom svetinjom u Krajini.

Zanimljiva je i topografija dva mjesta. Glogovac u Bijeljini nalazi se Janje kroz koju protiče istoimena rijeka, a manastir Glogovac je naslonjen na rječicu Janj.

Manastir Glogovac nalazi se u selu Babići, oko 20 kilometara južno od Šipova. Smješten je u prelijepom ambijentu, u klisuri riječice Glogovac na Janjskoj visoravni. Kroz svoju istoriju više puta je rušen i obnavljan. Prema narodnom predanju, na ovom mjestu postojao je stari srednjovjekovni manastir iz ranog XIV vijeka. Smatra se da je manastir zadužbina srpskog kralja Milutina. Turci su 1463. godine Glogovac zapalili i porušili.

Obnovljen je u drugoj polovini XIX vijeka kada je dograđena kupola koja do tada nije postojala. Poslednji put zapaljen je od strane ustaša tokom Drugog svjetskog rata. Crkva je obnovljena 1965. godine a rekonstrukcija manastira je izvršena u periodu od 1999. do 2005. godine, kada je izgrađen i konak. Radovi na uređenju manastirskog kompleksa još uvijek traju. Patrijarh Pavle je manastir posjetio četiri puta, 1991, 1998, 1999 i 2006. godine. Kod manastira Glogovac održava se tradicionalna duhovna i kulturna manifestacija „Janjski sabor“, prve nedjelje poslije Duhova. Manastirska crkva je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju.

Glogovac je muški manastir i pripada Bihaćko–petrovačkoj eparhiji. Smatra se mjestom na koje mnogi dolaze zbog molitve, tjelesnog i duševnog iscjeljena. I sam Iguman manastira potvrđuje da ovaj manastir posjeti nedeljno nekoliko stotina vjernika.

I posjetu manastiru išli su Aleksandar Ikić, Drago Simeunović, Branko Savić i Danijel Sojić.

Kako je jedan od njih izjavio, mjesta i manastiri sa istim nazivom mjesta gdje oni žive su kao i neka druga mjesta koja posjete puna istorijskih, geografskih i vjerskih zanimljivosti.

Naša zemlja je bogata prirodnim ljepotama i svako mjesto ima neku zanimljivu priču, zaključuju na kraju razgovora.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име