Jesenje prskanje voćaka UREOM donosi krupnije i slađe plodove

Datum:

Share post:

Jesenje prskanje povećanom koncentracijom uree bit će djelotvorno jedino ako ga pravilno i na vrijeme provedemo. Naime, ako prskanje provedemo kasno, tj. nakon što lišće promijeni boju, odnosno nakon što se između peteljke lista i izbojka razvije separatni ili odvajajući sloj plutastih stanica, usvojeni dušik neće biti prebačen iz lišća u izbojke.

Ova će prihrana odraziti posebno povoljan uticaj na brži i bolji porast korijena. Naime, dobro je poznato da po završetku vegetacije nadzemnog dijela voćke počinje intenzivniji rast korijena. Dva su glavna vala rasta korijena, i to jesenski po završetku vegetacije i proljećni prije početka vegetacije.

Tada se skupljaju hranjive materije u korijenju. Te će zalihe u proljeće poslužiti za početak bubrenja pupova, listanje, cvatnju, oplodnju i prvi porast mladica. Dio azota, što je posebno važno, rasporediće se i u pupove pa će potpomoći bolji razvitak cvjetnih pupova. Iz dobro razvijenih cvjetnih pupova razvit će se snažniji cvjetovi, pa će oplodnja odnosno zametanje plodova biti bolje.

Voćari se ne trebaju bojati kad nakon nekoliko dana ugledaju, da je lišće sprženo ili ga je zahvatio palež. Nakon toga lišće će otpasti, a otpadanje će biti nešto ranije nego ako se ne provede prskanje ureom.

TESTNA REKLAMA

Priprema:

U deset litara vode dodati 6 dkg Uree i snažno miješati najmanje deset minuta jer ona jako rashlađuje vodu. Takvom otopinom prskati krošnju s lišćem, po rubu i u unutrašnjosti krošnje. Učinak – ovo tretiranje ubrzo unosi otopinu Uree u lišće i prenosi je provodnim snopovima, floemom i ksilemom po cijelom stablu, sve do korijenja.

Takvo tretiranje blago ofuri lišće, koje brzo otpadne na tlo i ubrzano se razgrađuje, uništavajući bolesti koje bi inače prezimile na lišću. Od ovog raspadnutog lišća se stvara humus.

Prenos Uree iz lišća u korijen potiče intenzivan rast debljeg , vlasastog korijenja i jednostaničnih korjenovih dlačica koje su vrlo sitne – na četvornom milimetru ih ima nekoliko stotina i ne vide se prostim okom. Ove dlačice imaju veliku specifičnu površinu i upijaju 90% vode i hraniva iz tla.

S ovakvom folijarnom prihranom u jesen se može stvoriti čak 17 miliona korijenovih dlačica na korijenu. One poredane jedna uz drugu imaju dužinu od 3 km. S ovim korijenovim sistemom, voćke su u idućoj vegetaciji otpornije na sušna razdoblja, te će donositi krupnije i ukusnije plodove.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agroportal.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS osvježenje s povremenom kišom

Osveženje sa povremenom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Ujutru će na severu biti oblačno uz povremenu kišu, u...

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...