Novim Pravilnikom o uslovima i postupku za obezbjeđivanje medicinske rehabilitacije, koji počinje da se primjenjuje od sutra biće pojednostavljeno upućivanje na rehabilitaciju, a dodatno će se unaprijediti i rehabilitacija djece oboljele od cerebralne paralize, saopštili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kako su istakli, novim pravilnikom pojednostavljuje se postupak upućivanja na medicinsku rehabilitaciju osiguranika nakon operativnih zahvata na srcu kao što su bajpas, ugradnja umjetnih valvula, operacije na srčanim zaliscima i septumim, zatim tumora miokarda, metoda revaskularizacije miokarda, te akutnog infarkta miokarda.

„Predviđeno je da doktor porodične medicine u pomenutim slučajevima izdaje uputnicu samo na osnovu prijedloga doktora medicine određene grane specijalnosti, te nije potrebno rješenje Fonda zdravstvenog osiguranja. U cilju unapređenja rehabilitacije djece oboljele od cerebralne paralize, novim pravilnikom je za njih omogućena obnova rehabilitacije više puta godišnje, budući da im je potrebna robotička rehabilitacija dva puta u toku godine“, naveli su iz FZO RS i dodali da je zadržana ranije uvedena jednostavnija procedura upućivanja djece do 18 godina na rehabilitaciju, a to je samo na osnovu uputnice i prijedloga nadležnih ljekara.

„Takođe, u Listi bolesti, stanja i posljedica povreda za koje se obezbjeđuje medicinska rehabilitacija, koja je sastavni dio Pravilnika, sada je precizno navedeno u kojim slučajevima je potrebno zahtjev za rehabilitaciju uputiti komisiji Fonda zdravstvenog osiguranja kako bi se dobilo rješenje FZO RS, a u kojim slučajevima to nije potrebno. Pored toga, u Listi je detaljnije i preglednije definisano koja medicinska dokumentacija je potrebna za prvu rehabilitaciju, koja za obnovu rehabilitacije, rokovi korišćenja i slično“, ibjašnjavaju oni i dodaju da se na ovaj način znatno pojednostavljuje ostvarivanje ovog prava u praksi i posao ljekara koji više neće imati dilemu kada je potrebno da zahtjev za rehabilitaciju odobrava komisija Fonda i koja dokumentacija je u kojim slučajevima potrebna, što će doprinijeti efikasnijem rješavanju zahtjeva osiguranika.

„Skraćeni su i rokovi za započinjanje medicinske rehabilitacije za određena stanja i oboljenja koja imaju veći rehabilitacioni potencijal ukoliko se rehabilitacija započne ranije, kao kod npr. povreda i oboljenja lokomotornog sistema“, ističu iz FZO RS.

Dodaju da je i ovim pravilnikom Fond nastavio da prilagođava propise potrebama osiguranih lica, ali i zdravstvenih radnika, a u cilju da se osigura što jednostavnije korišćenje prava iz zdravstvenog osiguranja, odnosno da pojednostavljuje procedure i proširuje prava kada god je to moguće.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име