Javni fond za dječiju zaštitu Srpske ostvaruje dobre rezultate

Datum:

Share post:

Javni fond za dječiju zaštitu Srpske u prošloj godini ostvario je  dobre rezultate.
 

Vlada Republike Srpske je uspjela da u prošloj godini uvede niz prava kroz dječiju zaštitu, pri čemu se ona kroz Fond redovno i ostvaruju. Riječ je  prije svega, o materinskom dodatku za nezaposlene majke, dječijem dodatku, o jednokratnoj novčanoj pomoći za treće i četvrto dijete.

Prema riječima direktora ovog Fonda Nedeljka Jovića  zahvaljujući podršci resornog ministarstva i Vlade RS Fond je uspio  da riješi mnoge obaveze iz prethodnog perioda,odnosno  da isplaćuje redovno sva prava korisnika, i da nema nema nikakvih kašnjenja. Fond je danas stabilan i obavljamo svoj posao veoma dobro, naveo je Jović.

Javni fond za dječiju zaštitu isplaćuje dva prava .

Na području RS broj korisnika prava u Fondu dječije zaštite po osnovu isplate dječijeg dodatka se povećava, kao i kada je riječ o isplati materinskog dodatka koji bilježi značajan rast. Ovu naknadu dobijaju nezaposlene porodilje u srpskoj na mjesečnom nivou u iznosu od 405 maraka. Predviđanja Fonda su da će do kraja godine ovim pravom biti obuhvaćeno oko 6.000 majki.

TESTNA REKLAMA

Gledano po gradovima Banja Luka i Bijeljina prednjače u isplati ovih prava.

Zakon o dječijoj zaštiti u Srpskoj u narednom periodu će pretrpjeti određene izmjene.Novim zakonom o materinskom dodatku i izmjenama  i dopunama  Zakona koje su stupile na snagu krajem prošle godine predviđeno je  olakšanje tereta  poslodavcima u smislu uplate doprinosa porodiljama u Srpskoj odnosno refundacije naknade plata porodiljama. To znači da će od iduće godine poslodavci biti u potpunosti oslobođeni plaćanja obaveza prema zaposlenim porodiljama. Porodilje u Srpskoj po osnovu Zakona imaju pravo na redovno porodiljsko odsustvo u trajanju od 12 odnosno 18 mjeseci.

Javni fond za dječiju zaštitu RS u finansijskom smislu spreman je za  nove mjere.

Fond već godinama sprovodi projekat "Socijalizacija djece Republike Srpske".

Do kraja ljeta ovih projektom biće obuhvaćeno 1.800 djece. U omladinskom odmaralištu u Bečićima i ove godine će tokom ljeta boraviti mališani iz cijele Republike Srpske. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, Javni fond za dječju zaštitu, projektom socijalizacije vrijednim oko 1.100.000 maraka, obuhvatiće 1.800 djece, raspoređenih u 14 smjena.

 

 

Izvor: ntvarena.com
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...