Jankovići u Ljeskovcu se pored kozarstva prihvatili i uzgoja zahtjevne crvene paprike /VIDEO/

Datum:

Share post:

Brojno stado od oko 100 koza donijelo je i ove godine ekonomsku dobit porodici Janković u Ljeskovcu kod Bijeljine.

Jarad su bila na dobroj cijeni, a rasla je i potražnja za kozijim mlijekom. Česte padavine pogodovale su bujanju svih vrsta trava uz kanal nadomak porodične kuće Jankovića što je kozama u ispaši dobro došlo.

I potražnja za jaradima je na zavidnom nivou. Nešto je Stojan iz stada rasprodao, a mnogi su jariće i kaparisali  da bi ih pazarili u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Koza za uzgoj nije zahtjevna, a računica koju svakodnevno donosi ova korisna životinja je za svaku pohvalu.

TESTNA REKLAMA

Vremenski povoljna jesen produžila je i dane koje koze provode u ispaši, što je ovom uzgajivaču svakako od koristi s obzirom da će ostvariti i određene uštede na uskladištenoj ljetini koju je namijenio za ishranu stada tokom zimskih mjeseci, a naročito tokom februara kada počinje i jarenje.

Resorno ministarstvo je u junu isplatilo uzgajivačima koza podsticaje, koji iznose 10 maraka po grlu. Mogli bi biti i veći kaže Stojan ali ističe da je redovnost isplata ipak prioritet. Kako bi se porodično dodatno uposlili i obezbijedili i godišnji prihod u poljoprivredi, Jankovići su se ove godine pored kozarstva prihvatili i uzgoja najzahtjevnije crvene paprike za potrebe domaćih prerađivača, a kroz projekat „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji“.Iako pioniri u ovom poslu na samom startu sezone sve je kažu išlo po planu I to sve dok nisu pale prve kiše koje su pokvarile proizvodni učinak u fabrici pod otvorenim nebom.

Crvenu paprika Jankovići su ove godine uzgajali na pet dunuma zemlje. Borba za očuvanje kvaliteta ploda je pričaju bila konstantna. Plodove su obrali I u skladu sa ugovorom predali na preradu Prehrambenoj industriji Sava Semberija. Stojan kaže da je ostvareni prinos od dvije ipo tone po dunumu crvene paprika ipak bio ispod očekivanja.

Jedan od uslova projekta bio je I da se oni koji se odluče na ovu proizvodnju u zadnjem kvartalu 2018. godine preregistruju u komercijalna gazdinstva. Tada će dobiti status zaposlenih lica, To bi moglo otvoriti put uzgajivačima crvene paprika I da lakše kako očekuju dođu do podsticajnih sredstava.

Proizvodnja crvene paprika je zahtjevna s obzirom da je ova kultura osjetljiva na vremenske oscilacije, pa će se I Stojan kako kaže vjerovatno okrenuti uzgoju ove kulture I u narednoj proizvodnoj sezoni, ali će proizvodnju postavljati u zatvorenom plasteničkom prostoru.

Kako god, uz rad, trud I zalaganje u svakoj grani poljoprivredne proizvodnje vrijedi semberski proizvođači uspijevaju ostvariti dobit, koja im garantuje održivost posla I u narednoj sezoni.

Izvor: www.ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...