Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanaj u Bijeljini, bio je mladi Trajan Janković, naš sugrađanin, poznat po svom humanitarnom radu.

„Humanitarnim radom se aktivno bavim neke četiri godine. U početku nismo nešto javno objavljivali i kada smo radili humanitarne akcije, skupimo se mi, društvo, skupimo između sebe neki novac i pomognemo u paketima hrane. U koroni smo supruga i ja željeli da podijelimo nekih 50-ak paketića, te smo tako došli na ideju da stvorimo „Humanog Deda Mraza“. Vidjeli smo da je situaciju kakva odlučili da objavimo i priču na Fejsbuku. Javilo nam se dosta ljudi, podržalo tu humanitarnu akciju i tako smo te godine podijelili 317 paketića. U međuvremenu, jedna porodica je zatražila pomoć oko plaćanja računa, jer su htjeli da im isključe struju… Tako je to jedno po jedno krenulo. Obezbijedili smo i toj porodici za struju i hranu i tako je krenulo jedno po jedno. Deda mraz je bila naša prva humanitarna akcija i ta humantana akcija je među najljepšim humanitarnim akcijama i svake godine, kada je radimo, shvatimo da je jedna od najljepših humantanih akcija“, iskren je Janković ističući da mu podrška supruge itekako znači.

Kako kaže, nemoguće je opisati sreću kada se vidi osmijeh na licu čovjeka, pogotovo na licu djeteta.

„Mi praktikujemo da Deda Mraz dolazi na kućnu adresu socijalno ugroženim porodicama.  To je sreća – taj iskreni osmijeh kad vidi paketić, pogotovo kada Deda Mraz kad dođe na kućna vrata, baš se vidi sreća i radost u okicama te dječice. Svake godine je, nažalost, rastao broj djece. Umjesto da se smanjuje broj tih porodica, da se neko zaposlenje ostvari, nažalost, svake godine se taj broj povećava. Krenuli smo od 317 paketića, završili smo sa 860 podijeljenih paketića. U Lukavcu smo posjetili Udruženje sa autizmom sa 200 djece, kao i jednu porodicu koja nije ugrožena, koja živi u Priboju na Limu, ali imaju desetoro djece i željeli smo da im donesemo paketiće na kućni prag“, ispričao je mladi Janković.

Janković ističe da i svoju djecu uključuje u humanitarne akcije i da oni idu sa njim u posjete socijalno ugroženim porodicama, kako bi vidjeli kako ta djeca žive i naučili, na vrijeme, kakav je život i kako pojedina djeca žive.

„Dosad smo organizovali oko 60 do 70 i više akcija, a pored toga prikupili oko 250.000 maraka koje smo podijelili kroz donacije za 4 godine. Ideje za akcijama dolaze same od sebe. Želimo da budemo aktivni. Nekad neka akcija malo sporije ide, zato što smo imali, možda, prethodnu akciju, skoro, pa smo pokrenuli opet nešto drugo, ali tu smo da budemo aktivni koliko god smo u mogućnosti i da svaku porodicu obezbijedimo maksimalno koliko god možemo. Uvijek nešto mijenjamo da ne bude jedno te isto“, kaže Janković.

Janković ističe da je teško steći povjerenje ljudi, s obzirom na to da su mnogo puta izvarani, ali da u narodu ipak radi emocija i žele da pomognu.

„Ja sam dolazio u situaciju, odnosno, bilo je raznih situacija, nazivan sam svakakvim pogrdnim imenima, ali opet, to su ljudi koji me ne poznaju, nismo se nikad upoznali. Kada neko uperi u tebe prstom i govori u tebe razne ružne riječi, mora da zna da ima tri prsta ispod, koja pokazuju u njega, to sve što on na mene govori. Prije me je to ujedalo za srce, bilo mi je krivo, pokušavao sam da dokažem da to nije tako, ali vremenom se čovjek navikne, nakratno se „isključi“ i nastavi dalje“, objasnio je Janković.

On je istakao da su se dešavali „promašaji“, odnosno da su pomagali nekome kome pomoć uopšte nije bilo potrebno.

Udruženje „Humani čovjek“ nastalo je iz akcija Humani Deda Mraz, Humani Vaskrs… pa zašto da ne i „Humani čovjek“.

„Bili smo u Loparama, gdje su htjeli da nam prebace neki novac na Udruženje, a mi nismo Udruženje. Oni su nam izašli u susret, sve su nam poklonili, odradili nam, nismo ništa plaćali, i statut i sve, i hvala puno, jer je i to je neki trošak, mi smo platili samo te takse u sudu. Imamo oko sto članova za sada. Imali smo i podjelu zahvalnica, u Centru za kulturu. Mislim da je, ko god je bio, oduševio se. Mislim da je bilo super, jer sam svakako na svoj neki način htio se tim ljudima zahvaliti i svakome sam nešto rekao“, rekao je Janković i objasnio da su odredili minimalni iznos članarine od 10 KM, ali da ljudi, obično, daju više, koliko su u mogućnost – svako od srca, koliko god može, on donira.

Janković ističe da bi volio kada bi se nešto učinilo po pitanju porodica sa djecom u riziku, da se poštede plaćanja komunalija, ili da im se olakša u vidu plaćanja bar pola računa.

Janković je rastao trnovitim putem

Janković je imao izuzetno težak život – oca nije upoznao, a život ga ni na dalje „nije mazio“. Sve je to, donekle, dovelo do toga da itekako osjeća empatiju prema porodicama koje su socijalno ugrožene ili imaju bilo kakav problem, finansijske ili druge vrste. Sve to ga nije demoralisalo, već ga samo činilo jačim i hrabrijim, da tako korača kroz život i pomaže ljudima.

„Trenutno je aktivna akcija za Stefu, počinjemo sa renoviranjem kuće. Imamo podjelu školskog pribora i torbi za socijalno ugrožene porodice i to kreće sljedeće sedmice. Takođe, trenutno skupljamo za Nikolinu Jović iz Dvorova za električna kolica koja koštaju 8.387 maraka i trenutno smo skupljali 4.800 maraka. To su neke trenutne akcije, šta će sljedeće biti, vidjećemo, ali svakako da sa nestrpljenjem čekamo Humanog Deda Mraza“, istakao je Janković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име