JANJIĆ, SAVJET ZA SPORT: Gradonačelnik je remetilački faktor u isplati sredstava sportskim klubovima (video)

Datum:

Share post:

Odbornik SNSD u Skupštini Grada Bijeljina i član skupštinskog Savjeta za sport Goran Janjić, obratio se danas medijima sa željom da izloži, kako kaže, tekuću problematiku oko preraspodjele sredstava za sport u Gradu Bijeljina.

“Danas je 2. mart, uskoro nam stiže proljeće, a proljeće za sportske klubove neće doći na vrijeme. Ko god je upoznat sa sportskom problematikom, (naročito ljudi koji se bave sportom i direktno su uključeni u funkcionisanje sportskih klubova i kolektiva) zna da se, nažalost, naši sportski kolektivi finansiraju isključivo iz gradskog budžeta i da su to sredstva koja su neophodna za kakvo-takvo funkcionisanje naših sportskih kolektiva”, rekao je Janjić i dodao:

“U Gradu Bijeljina imamo kontradiktornost kada je u pitanju sportska scena i finansiranje klubova: budžet u Gradu Bijeljina za sport je povećan za skoro 500.000 KM, odnosno ove godine iznosi 1.400.000 KM što je sigurno značajno povećanje koje bi moglo mnogo da olakša funkcionisanje sportskih klubova. Kontradiktornost se ogleda u tome što sa druge strane imamo izvršioca budžeta – Gradonačelnika Grada Bijeljina koji apsolutno svojim postupanjem i ponašanjem u prethodne dvije i po godine (koliko ja aktivno učestvujem u toj problematici) ne dozvoljava da se ovo pitanje riješi na sistemski način. Neću sada govoriti o svemu što se dešavalo u prethodne dvije godine, već o aktuelnom problemu u kome se trenutno nalazimo – već je 2. mart, a mi još uvijek nemamo ni blizu rješenje vezano za sredstva klubova, odnosno da klubovi dobiju sredstva koja su im neophodna za funkcionisanje, a nalazimo se u periodu kada je novac najpotrebniji svim sportskim kolektivima”, objasnio je Janjić.

Kako kaže, budžet Grada Bijeljina je usvojen sredinom januara, prije nepuna dva mjeseca, a Gradonačelnik zajedno sa svojim saradnicima ima jednu jedinu obavezu kada je u pitanju raspodjela sredstava – da pripremi dokument Procenti po sportovima, odnosno da tih 1.400.000KM rasporedi po sportovima i, prema Poslovniku o radu Skupštine Grada i prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, zadatak, dužnost i obaveza Savjeta za sport da ta sredstva podijeli sportskim klubovima.

Janjić ističe da je evidentno kašnjenje od oko 50 dana, s obzirom da određeni dokumenti nisu bili dostavljeni Savjetu za sport, te nadlženi nisu bili u mogućnosti da rasporede sredstva.

„Mislim da u formalnom smislu Gradonačelnik ima jako ozbiljne saradnike u Odjeljenju za društvene djelatnosti, ljude koji prepoznaju problematiku u sportu i koji su to pripremili na vrijeme, ali to nama nije dostavljano. Savjet za sport je dobio, sa kašnjenjem skoro mjesec i po dana, konačno te procente i mi smo bukvalno u nekih 48 sati sjeli i odradili svoj dio posla, isključivo po Pravilniku o raspodjeli sredstava, poštujući njegove norme“, rekao je Janjić.

On je istakao da nisu svi klubovi pretrpjeli štetu, jer je, kako kaže, bilo pojedinih klubova koji su povlašteni i dobili su sredstva, bez pravog povoda i pravde.

„Čak i u nekim izvodima o plaćanjima na sajtu Grada imate dokaze da je desetina klubova dobilo doznake, iznos koji nije mali, tu su bile i na desetine hiljada maraka, bez ikakvog prava i pravde, bez poštovanja ikakvog Pravilnika. Iz kojih sredstava – to ne znamo, vjerovatno opet realocirajući rebalans nezakonito“, kaže Janjić, te dodaje da su od nadležnih u Gradskoj upravi zatražili podatke koji su klubovi dobili novac i po kom osnovu, međutim, odgovor nisu dobili.

Janjić naglašava da i nije čudo što nema odgovora, jer bi to bio formalni dokaz da je Zakon prekršen.

„Da se razumijemo, nemam apsoulutno ništa protiv toga da sportski klubovi dobiju sredstva, bilo koji klub, i borim se i zalažem za to zajedno sa svim kolegama koji učestvuju u ovoj borbi, ali imam protiv toga da se to ne radi na sistemski način i da nemamo pravednu i pravilnu raspodjelu“, kaže Janjić.

Kako bi sredstva postala operativna, neophodno je da se održi sjednica Skupštine Grada, te da se usvoji prijedlog Savjeta za sport.

Janjić ističe da je to sljedeći problem, s obzirom da se, kako kaže, Skupština ne zakazuje nezakonito već dva mjeseca, stoje i kaskaju mnoge stvari, između ostalog i pitanje sporta.

„Trpili smo dvije godine, istrpićemo i do 19. marta od kada će se sigurno ovo stanje riješiti, kada ćemo skloniti remetilačke faktore i konačno sistemski urediti ovu problematiku“, zaključio je Janjić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ADVOKAT STOJANOVIĆ: Još ima vremena za diplomatsku borbu protiv rezolucije o Srebrenici- Republika Srpska je trajna kategorija

„Poruka Njemačke je vraćamo vam za ono što govorite za Šmita“ Stojanović tvrdi da još ima vremena za...

SPC i vjernici danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku. Drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita....

Dnevni horoskop za 25. april

OVAN POSAO: Puni ste elana i optimizma i zato vam na poslu baš sve ide od ruke. LJUBAV: Iskren...

PET MAGAZIN: Mačke su čudo evolucije – imaju super čula

Možemo čak bez bojazni reći da su mace čudo evolucije s obzirom na to da uprkos pripitomljavanju njihova...