IZUM KOJI OSVAJA SVIJET: Nikola osmislio specijalnu rukavicu za slijepe osobe

Datum:

Share post:

Prije nešto više od dvije godine, Nikola Krstić bio je maturant beogradske ETŠ “Nikola Tesla” koji je osmislio jedinstvenu ali ujedno i veoma jednostavnu rukavicu koja slijepima umnogome olakšava život, a danas je preduzetnik, direktor startapa, koji je dobio grant od 80.000 dolara za usavršavanje svog izuma! Osim toga,

O tada osamnaestogodišnjem Nikoli i njegovoj inovaciji, u decembru 2017. objavljene su prve priče. Tada je pokazivao samo 3D model rukavice, sa dvije funkcije, povezan na mobilni telefon. Danas, dvije godine kasnije, “anora” se navlači na ruku, ima 10 funkcija, radi na klik, “govori” osam jezika, prepoznaje prepreke, boje, novčannice, otkriva “zalutale”.

Finalna verzija očekuje se u maju, do kada će joj biti dodate još dvije funkcije, a moći će da reaguje i na dodir prsta.

Nikola Krstić, od momenta kada je javnosti predstavio prvi model, maturirao je i osnovao svoju startap kompaniju koja je postala dio Naučno-tehnološkog parka na Zvjezdari. Takođe, nije zapostavio ni obrazovanje i studira na računarskom fakultetu.

Vrijedno je usavršavao rukavicu, a nekadvno je konkurisao i dobio novac iz IPA fondova. Tokom proteklog perioda, rukavicu je isprobalo više od 200 slepih osoba iz cijele Srbije. Oni su predlagali šta bi im bilo od koristi, kako bi se došlo do najboljeg rješenja. Dok nije stigla pomoć iz evropskih fondova, Nikola je morao sam da se snalazi za novac – radio je softvere, osvajao nagrade na konkursima.

TESTNA REKLAMA

– Rukavica pomaže prilikom orijentacije u prostoru, putem vibracije prepoznaje prepreke na razdaljini do četiri metra, u zavisnosti od toga kako je podešena – objašnjava Nikola Krstić, i dodaje:

– Što je prepreka bliže i vibracije je jača. Po istom princupu radi i opcija za detekciju svjetlosti. Raspoznaje 15 boja, koje “izgovara” na jednom od osam jezika, kao i novčanice, bilo da je u pitanju dinar ili evro.”

Nikola pojašnjava da ukoliko bi se izgubila, slijepa osoba klikom će moći da pošalje poruku sa lokacije gde se nalazi. Takođe, rukavica zna da “kaže” koji je datum i koliko je sati. Kasnijim softverskim ažuriranjem, rukavica će dobijati nove funkcije.

Zimska i ljetna verzija

Dodaje da će elektronika moći da se skida kako bi se rukavica oprala, a postojaće zimska i ljetnja verzija. Otporna je na vodu i na određene udarce, ima blic za noćne uslove, baterija traje dva dana i puni se običnim punjačem. U planu je da se uradi i u dečjoj veličini, kao i u više dezena.

– Cilj nam je da rukavica bude besplatna za sve slijepe osobe u Srbiji i intenzivno radimo na tome da se to i ostvari. Neki gradovi su već izrazili želju da kupe određeni broj rukavica – Užiče, Novi Pazar i Kosovska Mitrovica – ističe Nikola.

– Cijena je 45.000 dinara, a za inostranstvo 450 do 500 evra. Uspostavili smo prve kontakte za inostrano tržište sa Austrijom, Njemačkom, Češkom, Slovačkom, Bugarskom i zemljama bivše Jugoslavije. Planiramo i prodor u Skandinaviju, Zapadnu Evropu, a potpom i na tržište Kine i Amerike – kaže ovaj mladi inovator. “Anora”, zasad, ima integrisani govor na srpskom, engleskom, slovačkom, njemačkom, bugarskom, francuskom, italijanskom i španskom, a u planu je još. Protekle nedjelje, svoj izum Nikola je predstavio u Slovačkoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STANIŠIĆ, PDP: Srcem i dušom, a i sa iskrenom radošću, nastavljam da se borim za bolje sutra

Fejsbuk status Miloša Stanišića, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred PDP za Izbornu jedinicu 3, prenosimo u cjelosti: "Dragi...

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...