Izložba „Poznati Šamčani u svijetu filma“ na kojoj je prikazano više od 30 fotografija pionirke pozorišne kostimografije Milice Babić Andrić i glumca Predraga Tasovca, otvorena je u Šamcu.

Izložbu je u Galeriji „Stari sat“ otvorila direktor lokalnog Centra za kulturu Milanka Blagojević koja je izjavila da je Šamac ponosan na ove ljude.

„Željeli smo da mladim Šamčanima pokažemo koliko je ovo malo mjesto dalo značajnih umjetnika, a starije da podsjetimo koliko je ovo bogatstvo“, istakla je Blagojevićeva.
Blagojevićeva je rekla da je Tasovac bio doajen srpskog pozorišta, član Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Igrao je i na sceni Jugoslovenksog dramskog pozorišta, „Ateljea 212“, Pozorišta na Terazijama, Dečijeg pozorišta „Boško Buha“, Hrvatskog narodnog klazališta u Osijeku, u mnogim predstavama koje su izvođene u okviru „Dubrovačkih ljetnih igara“, gdje je ostvario brojne uloge. Igrao je u više od 80 filmova, TV serija i drama“, rekla je Blagojevićeva.

Ona je podsjetila da je Milica Babić Andrić rođena Šamčanka, čiji muzej je otvoren u Šamcu, a već su održana i dva festivala „Milica“ u ovom mjestu.

„Opremila je i prve domaće filmove „Svi na more“ iz 1952. godine, „Gospođa ministarka“ 1958. godine, „Mis Stoun“ 1958. i „Živjeće ovaj narod“ 1947. godine i još mnogo toga. Bila je supruga nobelovca Ive Andrića“, navela je Blagojevićeva.

Postavka izložbe za građane trajaće mjesec dana, a otvorena je svakim radnim danom od 9.00 do 15.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име