IZETBEGOVIĆ: Kome se ne sviđa BiH, neka ide iz nje, zemlje će ponijeti koliko mu ostane na cipelama

Datum:

Share post:

IZETBEGOVIĆ: Kome se ne sviđa BiH, neka ide iz nje, zemlje će ponijeti koliko mu ostane na cipelama

U Šerićima kraj Zenice održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u uvodu svog obraćanja istaknuo da mu je čast biti uz mještane Šerića, mjesta u kojem se brižljivo čuvaju sve pozitivne vrijednosti bošnjačkog naroda.

TESTNA REKLAMA

“Kada bi sve bilo kao ZDK, kada je u pitanju sve ono što je bitno i što čuva ovu zemlju, bilo bi dobro. Na nivou FBiH je već teže, ali nosimo se”, kazao je Izetbegović, naglasivši ulogu federalnog premijera Fadila Novalića u svim pozitivnim procesima u proteklom mandatu koji su omogućili ekonomski napredak i unapređenje statusa penzionera, boraca, ratnih vojnih invalida, rudara i radnika.
Govoreći o odnosima u državi BiH, Izetbegović je ukazao na postojanje retrogradnih politika kojima je cilj slabljenje države, njenih institucija i rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.
“Oni kojima se ne sviđa BiH, neka idu, a zemlje će ponijeti onoliko koliko im ostane na cipelama”, poručio je Izetbegović.

Protiv BiH i bošnjačkog naroda se, dodao je, “vodi specijalni rat koji se ogleda u pokušajima dijeljenja Bošnjaka”.

“Mi moramo držati uspravno kičmu Bošnjacima. Bošnjački lideri moraju držati kičmu uspravnom. Ja ne mislim da sam ja lider. Ja sam političar. Lideri su ljudi poput Muderrisa, a moj posao je da držim skupa ljude kao što su on”, kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju planovi za naredni mandat, Izetbegović je kazao da će, ukoliko BiH bude stabilna, plaće i penzije na kraju mandata bivi za 50 posto veće nego što su danas.

“BiH je lijepa i bogata zemlja. Ovdje se rađaju talentovani i sposobni ljudi. Ova zemlja je uvijek davala. Susjedi se nisu fer odnosili prema ovoj zemlji, rušili su je. Nepravdu su joj pravili. Bošnjaci su dobar narod. Nikada nikoga nisu napali, a užasne su stvari pretrpjeli. Nikada se nisu svetili”, kazao je Izetbegović.

“Kad ja umrem…”

U dvorani Vistafon u Sarajevu održan je skup Stranke demokratske akcije čiji je domaćin bio Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo, na kojem se obratio predsjednik Stranke i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u uvodu obraćanja najavio pobjedu SDA na predstojećim Općim izborima, što, kako je kazao, garantuju skupovi SDA koji su održani u proteklom periodu.

“Zašto će pobijediti SDA? Vidjeli ste naše ljude koji su večeras predstavljeni. Ima li to iko? Kada vam izađu Amor Mašović, Bisera Turković, Safet Kešo, Alma Čolo, onda imate slatke muke ko će nositi listu”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da će SDA u Kantonu Sarajevo pobijediti zbog svega što je uradila u proteklom periodu, ali i zbog onoga što su obećali, a nisu uradili oponenti.

“Ili FBiH. SDA ima manje ministara od SBB-a i HDZ-a BiH. Mi smo bili motor napretka, uprkos blokadama i problemima koje smo imali. U FBiH ima duplo više stanovnika u odnosu na entitet RS, ali svi ekonomski parametri su tri na prema jedan u korist FBiH. Samo Sarajevo je jače od cijelog entiteta RS. Kada je država u pitanju, dvije trećine ima ova druga strana. Pokušali su da nas zaustave, da kažemo da nam je dosta. Nikada! Moj emanet mlađima večeras je: Nikada! Ne dajte da vas umore”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo ulogu kadrova SDA koji su se u proteklom mandatu na državnom nivou suprostavljali retrogradnim politikama.

“I ja imam protukandidata. Kakva je razlika između kandidata SDA i ostalih. On je pisao otvorena pisma. Koštalo nas je to oko dva miliona KM. Mi smo pisali historiju. To je ta razlika. Skupilo ih se 11 vidljivih i još 11 iza njih, manje vidljivih, da ih ohrabruju. Da ih je 111, Jedan odlučuje”, izjavio je Izetbegović.

SDA je, dodao je, imala odgovor na sve i imat će odgovor na sve, a Bog i narod će podržati one koji pozivaju na mir i koji su dovoljno snažni da vode stvari u pravom smjeru.

“Osim što smo dobri, moramo biti i jaki i sa te pozicije pružati ruke. Moramo natjerati one koji su nas izdali da stanu sa nama u jedan front, da brane državu i da se ne izmiču. Onda ćemo naći sve te divne ljude širom BiH koji žele mir i stabilnost. To SDA nudi. Samo moramo biti jaki, a samo sloga vodi ka snazi”, izjavio je Izetbegović.

Govorio je Izetbegović i o svom političkom naslijeđu, ali i naslijeđu osnivača SDA i prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.
“Kada ja umrem, želim da kažu da sam dobro išao za babom. To je moj cilj. Ni ja izdati ne znam i uradit ću sve da ovaj narod živi u stabilnosti, sigurnosti, u prosperitetu, jednak drugima. Pred izbore se daju obećanja. Napravili smo Platformu koju sada neću čitati. Samo ću obećati da, ako sačuvamo kakvu takvu stabilnost, da će borba protiv korupcije biti kao nikada do sada, da će izgradnja zemlje biti kao nikada do sada, da će reforme ići kao nikada do sada i da će plaće i penzije porasti do kraja mandata 50 posto – poručio je Izetbegović.

Pored Izetbegovića, prisutnima su se obratili i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Sedin Kahriman, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo Safet Kešo, nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo Mahir Dević, nosioci lista SDA za Parlament FBiH Edin Smajić i Eldar Čomor, te nositeljica liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Alma Čolo, prenosi Klix.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: kkix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PREMINUO Saša Petrović ČAKI – glumačka legenda filma “Hajde da se volimo” (video)

Legendarni glumac Saša Petrović Čaki preminuo je danas u Sarajevu. Ovu tužnu informaciju potvrdio je režiser Srđan Vuletić...

Operisan Ministar odbrane BIH

Zukan Helez nedavno imenovani Ministar odbrane Bosne i Hercegovine operisan je u Sarajevu. Prema našim saznanjima nakon povrede noge, imao...

Partizan srušio Zvezdu, dramatična završnica

Košarkaši Partizana bili su bolji od Crvene zvezde 79:78 u 21. kolu Evrolige. Ekipa Željka Obradovića revanširala se vječitom...

Počela prodaja ulaznica za ŠESTO DRUŽENJE TUZLAKA (foto)

Od danas (petak, 27. januar 2023.) počela je prodaja ulaznica za šesto po redu, tradicionalno veliko druženje Tuzlaka Cijena...