Gradska izborna komisija Bijeljina u 12.00 časova održala je prvi presjek glasanja za Lokalne izbore 2024. godine. 

„Do 11.00 časova je izašlo 17.555 birača, a procentualno to je 15,99%, odnosno nekih 0,30% možda manje odnosu na Lokalne izbore 2020. godine. Gradskoj izbornoj komisiji nije prijavljena nijedna nepravilnost, sem prigovora da je krugu od 50 metara se nalazi kandidat, konkretno na biračkom mjestu u Velikoj Obarskoj koji je udaljen sa tog biračkog mjesta. Drugih primjedbi nismo imali. Mobilni timovi su na terenu, proces glasanja teče uredno. Na mjestima gdje se nalazi pilot projekat, odnosno gdje je tehnička oprema, tu malo ide sporije, zbog toga što biračima prosto treba ukazati na to na koji način da glasaju, njima su to novine, dok se upoznaju s tim. U suštini, sve teče onako kako bi trebalo“, istakla je Dijana Savić Božić, predsjednik GIK Bijeljina.

Što se tiče nepravilnosti na koje je SDS ukazivao putem saopštenja, Savić Božić kaže da GIK nije dobio takve vrsta prigovora, odnosno zvanične prigovore i poziva ljude da prijave sve eventualne nepravilnosti Gradskoj izbornoj komisiji. Kako kaže, mogu da jave i medijima, ali oni ne mogu riješiti problem kao što to može GIK.

Na pitanje zašto se na biračkim mjestima stvaraju gužve, odnosno da ove godine birači ne mogu da pronađu sebe na spiskovima, rekla je da se nadala da na današnji dan neće morati ukazivati na ovaj problem.

„Tačno tako. Ja sam se nadala da bar na današnji dan neću morati ukazati zbog čega imamo taj problem. Naime, Gradska izbora komisija je organ Skupštine – finansira se iz budžeta. Onaj ko odobrava i ko daje nama tehničku opremu je svakako Gradska uprava, odnosno Gradonačelnik. Mi smo se obratili Gradonačelniku zbog potrebe za računarima, on nam je odgovorio da nije raspisao tender i da zbog toga ne može prosto da omogući Gradskoj izbornoj komisiji da dobije računar. Mi, prosto, nemamo ovlaštenja da raspisujemo tender, da iznajmljujemo robu – uvijek je to uradila Gradska uprava. Tehnička sredstva je uvijek obezbjeđivao onaj ko nas finansira, mi smo samo organ za sprovođenje izbora. Mi niti imamo svoj račun, niti zakonsko pravo da raspisujemo postupak nabavke“, zaključila je Savić Božić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име