Iz bijeljinske Toplane poručuju da poskupljenja gradskog grijanja neće biti

Datum:

Share post:

Cijena usluge gradskog grijanja u Bijeljini ostaju na nivou prošlogodišnje, uprkos značajnom poskupljenju energenata. Za sezonu je neophodno oko 4.400 tona uglja, a iako će ove godine u odnosu na prethodnu, nabavka ovog energenta biti skuplja za 200.000 KM, gradsko grijanje neće poskupiti.

Grijanje će po metru kvadratnom za fizička lica koštati  2,75 a pravna 5,89 KM. 
Do počeka sezone grijanja u Bijeljini, biće završena rekonstrukcija toplovodne mreže na nekoliko kritičnih lokacija zbog kojih je prošle godine bilo gubitaka na mreži i čestih kvarova. Vrijednost investicije je oko 50.000 maraka, kažu u toplani i najavljuju sigurnu sezonu koja počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila.  Iz ovog preduzeća poručuju korisnicima da ne brinu jer će na vrijeme obaviti tople i hladne probe te će postrojanja biti u funkciji ukoliko bude trebalo i ranije.
Gradsko grijanje u Bijeljini koristi oko 1.000 potrošača, najvećim dijelom domaćinstva, a zagrijava se blizu 70.000 kvadrata. U Toplani očekuju da će ove sezone imati i više novih korisnika upravo zbog povoljne cijene grijanja. 
Toplana, suočena sa sopstvenim finansijskim obavezama, pokrenula je putem suda prinudnu naplatu dugova od  stotinak potrošača koji su do kraja 2021. godine dugovali više od 300.000 KM. Većina dugova je izmirena te danas korisnici Toplani duguju 115.000 KM. Preduzeće  je izmirilo sva dugovanja prema radnicima ali se dobavljaču za ugalj iz prethodne grejne sezone duguje 148.000 KM. 

Direktor JP Gradska toplana D.O.O. Bijeljina Rade Hadžistević  poziva korisnike  da redovno izmiruju obaveze. On upozorava da je to preduslov  za rad i redovnu isporuku toplotne energije. Građani, čiji su stambeni i poslovni objekti priključeni na gradsko grijanje su  zadovoljni. Stanovnik bijelih solitera Milan Kovačević kaže da je imajući u vidu cijenu uglja, drva, peleta, gradsko grijanje najjeftinije, ali i čistije i ekološki zdravije.

– Nadamo se da neće biti većih kvarova jer su instalacije dotrajale. Pohvalno je što ekipe odmah izlaze na teren i otklanjaju eventualne kvarove, tako da nikada nismo bili bez grijanja duže od dan, dva – kaže ovaj korisnik usluga bijeljinske Toplane za portal InfoBijeljina.

Na poslednjoj sjednici Skupštine Grada odbornici  su razmatrali i usvojili izvještaj o poslovanju Toplane za prošlu godinu, plan rada za ovu godinu i plan sistemskih mjera za restruktuiranje i stabilizaciju preduzeća koji je napravila uprava. Cilj je konsolidovati rad i preduzeću omogućiti da stabilno posluje. 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...