Istočno Sarajevo: Ponovo postavljena tabla, slijedi prijava protiv Karićeve (video)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je danas ponovo postavljena tabla sa natpisom „Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“, koja je prije nekoliko dana uklonjena reagovanjem vlasti Kantona Sarajevo, te najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv kantonalnih vlasti.

– Podnijeću krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić, kantonalog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Almira Bečarevića i nepoznatih izvršilaca za oštećenje i otuđenje tuđe stvari. Sve je evidentno, imamo snimak i prijavu ćemo podnijeti nadležnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Podnijeću i prijavu protiv Karićeve kantonalnom Tužilaštvu jer nije sa Vijećnice uklonila tablu, koja izaziva rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju jer na tabli piše „srpski zločinci“, a time se generalizuje jedan narod – pojasnio je Ćosić.

Ćosić je rekao da je danas tabla postavljena sigurno na teritoriji Republike Srpske, mada je, kako je naveo, i prethodna bila stavljena na isto mjesto gdje je prije 20 godina stajala tabla.

– Mi nismo nasjeli na provokacije i ono što su željeli da postignu oni koji su rušili tablu. Na taj način pokazali smo da su nasilnici koji ne poštuju ni zakone ni procedure – rekao je Ćosić.

On je najavio pravnu bitku u vezi sa utvrđivanjem entitetske linije.

– Obratio sam se predsjedniku Vlade Kantona Sarajevo, imajući u vidu da je kantonalno preduzeće uklanjalo tablu. Obratio sam se dopisom da sve trebamo rješavati na institucionalan način i tražio sam da formiramo komisiju koja će utvrditi entitetsku granicu na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva – rekao je Ćosić.

On je najavio da će slične table biti postavljene na još sedam ili osam sporednih ulaza u Istočno Sarajevo.

– Drago nam je da su oni koji nas ne vole, a to je sigurno političko Sarajevo, otkrili svoje pravo lice – na svaki način pokušavajući da umanje značaj Istočnog Sarajeva i onoga što su Srbi dali i za Sarajevo i za Istočno Sarajevo – poručio je Ćosić.

On je napomenuo da je postavljanje tabli na ulaze u Istočno Sarajevo samo redovna aktivnost markiranja sa namjerom da se istakne specifičnost grada.

– Namjera je da se istakne da grad pripada Srbima Sarajeva, a njih je 157.000 – rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da nema ništa lično protiv Benjamine Karić, ali da se ne smije dozvoliti minimiziranje stradanja srpskog naroda u Sarajevu.

Prema nalogu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo, 13. jula je uklonjena tabla sa natpisom „Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo“, jer je navodno ustanovljeno da se nalazi na području FBiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VLADA SRPSKE: Tri puta povećavana plata u javnom sektoru prema sporazumu sa sindikatima

Plate zaposlenih u javnom sektoru povećane su u tri navrata nakon što su Vlada Republike Srpske, odnosno resorni...

50 godina Opel Kadetta C

Proizvođač iz Riselshajma obilježava pet decenija od lansiranja legendarnog klasika. Riječ je o Kadettu C, modelu koji se...

FK ’’Zadrugar’’ iz Crnjelova ogorčen na suđenje: Igraču slomljena noga – spriječimo nasilje u sportu (foto,video)

Teška povreda mladog igrača Zadrugara iz Donjeg Crnjelova Slobodana Jelića obilježila je meč  ovog kluba i domaćina Glasinca...

KALABUHOV: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti visoki predstavnik

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Kristijan Šmit nema mandat...