ISPLIVAO SNIMAK SPEKTAKULARNE PLJAČKE Kako su Hrvati i Srbi u Veneciji neprimetno ukrali nakit vredan TRI MILIONA EVRA (VIDEO)

Datum:

Share post:

Prema pisanju italijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panter, a identiteti su im italijanski policajci otkrili još u septembru.

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija, koju su u Duždevoj palati u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande Pink Panter, odvijao se u četvrtak u Zagrebu.

TESTNA REKLAMA

Policija je u koordinisanoj akciji na temelju italijanske evropske naloga za hapšenje privela četvoricu hrvatskih i jednog državljana Srbije koje povezuje s ovom pljačkom, piše “Jutarnji list”. Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom sveta.

Reč je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švajcarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrednog 8 miliona švajcarskih franaka, u martu 2011. u Bazelu, s izložbe “Baselworld 2011.”

– Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cela mi je porodica preko noći ostala na ulici. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi – pisao je tako Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrednih više od milion dolara.

Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Nemačku gde ne može da nađe posao. A onda je posao našao njega – počeo se baviti kriminalom i time izdržavati porodicu, piše “Večernji list”.

Štaviše, tim novcem je obnovio kuću u BiH i izdržavao brata na studijama Arhitekture u Zagrebu.

Velike krađe dragulja

– Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije “Pink Panter” – saopštio je MUP o Tomiću.

Italijani ga pak sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palati te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Pink Panteri Foto: RAS Srbija
Pink Panteri

Oni su 3. januara prilično diskretno s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevoj palati u Veneciji, odneli par minđuša od platine i dijamanata vredne milion dolara i broš od platine i rubina vredan dva miliona dolara.

Reč je o vrednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdulah al-Tani pozajmio Italijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srpskih saradnika. Protiv petorice uhapšenih zatraženo je određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, neki od njih protive se izručenju i osporavaju italijanske optužbe.

Prema pisanju italijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panter, a identiteti su im italijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su fingirali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate.

Imali i pomagačicu u palati

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, verovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palatom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupoceni nakit. U džep su stavili zlatni broš iglu te par platinastih naušnica s dragim kamenjem. Carinska je vrednost ukradenih predmeta oko 33 hiljade evra, ali na komercijalnom nivou doseže do tri miliona evra.

Istraga je pokazala da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči gde je i šta je ukradeno.

Pink Panteri
Pink Panteri

Polakim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palate, a kada se upalio alarm, pobegli su u susednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palate ukradene stvari poskrivećki prosledili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka.

Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenje, proizlazi da je vredne eksponate uzeo lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Većina iz bivše Jugoslavije

Kriminalna organizacija Pink Panter privukla je pažnju drskim krađama, a kad je policija 2003. godine pronašla jedan od dijamanata ukradenih u Londonu kod sumnjivaca koji ga je sakrio u kutiju s kremom, paralela s istim trikom u filmu Blejka Edvardsa o inspektoru Kluzu donela im je novo ime.

Bivši Interpolov inspektor Ron Noble uporedio je Pink Panter s terorističkom organizacijom. Naime, radi se o velikoj mreži koju tvore desetine, ako ne i stotine saradnika, rade u malim ćelijama, a predvodi ih misteriozni glavešina. Većina pripadnika je iz bivše Jugoslavije, borili su se u ratu, svako na svojoj strani, a onda su krenuli na zapad i završili kao kriminalci. I sarađuju. Svako od njih dobije procenat, a plen prosljeđuju dalje.

– Gotovo da je reč o umjetnosti. Krađa bez nasilja, bez oružja, bez ikakve strke. Rade kao dobro podmazan stroj – divio im se jedan američki detektiv.

Izvor: www.blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BUDI RADNIK: Sutra u Centru za kulturu predstavljanje novih igrača FK ’’Radnik’’ i najava prodaje sezonskih ulaznica

Sutra, (ponedeljak, 15.avgust 2022.)  će se u Galeeriji  Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17..00 časova održati pres...

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...